Διαβάστε την τοποθέτησή μου στη συζήτηση με θέμα “Τα δικαιώματα των ατόμων σε ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19” που διοργάνωσε το δίκτυο AGE Platform Europe, παρουσία της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Dubravka Suica και της Επιτρόπου Ισότητας, κ. Helena Dalli.
Ακολουθεί το κείμενο:

Εκτιμώ το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της ΕΕ. Τα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στα άτομα που βρίσκονται σε ιδρύματα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Υπογραμμίζω πάντα, σε κάθε συνάντηση και σε κάθε μία από τις συνεισφορές μου, σχετικά με την πανδημία ή την επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία, την επείγουσα ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση, καθώς όσο δεν ασκούμε πιέσεις για μια πραγματική αποϊδρυματοποίηση, όλοι διαπράττουμε ένα έγκλημα με χιλιάδες θύματα. Οι ανάπηροι πολίτες που αναγκάζονται να ζήσουν όχι μόνο σε ιδρύματα μεγάλης κλίμακας αλλά και σε σπίτια μικρών ομάδων, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Δυστυχώς, σχεδόν σε κάθε κράτος μέλος, η στρατηγική αποϊδρυματοποίησης επικεντρώνεται μόνο στην οικοδόμηση ομαδικών σπιτιών οποιουδήποτε είδους, χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ και παραβιάζοντας την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η διαμονή σε μικρές ομάδες κατοικιών είναι επίσης επικίνδυνη, όπως ανέφερα, και οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν πρέπει θεωρείται ότι αποϊδρυματοποιήθηκαν.

Λαμβάνω μηνύματα από άτομα που ζουν σε ιδρύματα, πολλοί από αυτούς δεν επιτρέπεται καν να αφήσουν το μικροσκοπικό τους δωμάτιο για μήνες, για να μην μολυνθούν. Αναρωτιέμαι πόσο καιρό επιτρέπεται σε έναν εγκληματία να παραμένει σε μια τέτοια απομόνωση.
Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα σταματήσει με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία και ότι θα αναπτυχθούν εναλλακτικές υπηρεσίες στην κοινότητα. Κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα στην ασφάλεια, την υγεία και την ανεξάρτητη διαβίωση.

Σας ευχαριστώ.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment