Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συμμετοχή των επισκεπτών μας σε αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν πρέπει να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους από καταχρήσεις μεγάλης κλίμακας και μεγέθους, γεγονός που καθιστά αυτήν την συνάντηση πολύ κρίσιμη.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο «περισσότερες γυναίκες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν το πρώτο εξάμηνο του 2021 από ό, τι τους πρώτους έξι μήνες κάθε έτους από το 2009». Αναφέρθηκαν επίσης επιθέσεις σε γυναίκες δημοσιογράφους, δικαστές και μαθήτριες.

Επιπλέον, πολλοί πολίτες -μεταξύ τους γυναίκες και κορίτσια- εκτοπίζονται και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν περιστατικά εκβιασμών από ένοπλες ομάδες και εκρήξεις σε μεγάλους δρόμους. Η τρέχουσα βία θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτοπισμό εντός της χώρας, καθώς και σε γειτονικές χώρες και όχι μόνο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των ανεξέλεγκτων και παράτυπων μαζικών μεταναστευτικών ροών του 2015, είναι επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του και να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες πιο κοντά στο Αφγανιστάν, καθώς οι γειτονικές χώρες είναι ασφαλείς. Επιπλέον, σε περίπτωση μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας να κατανέμονται ισομερώς σε όλα τα κράτη μέλη.
Η συνεργασία με τρίτες χώρες είναι απαραίτητη για την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και γρήγοροι αν θέλουμε να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ότι κάθε διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών μελών και της κοινότητας των Ταλιμπάν θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο τον σεβασμό και την έγκριση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment