Συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο healthweb.gr

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Παράλληλα, οι κλινικές δοκιμές είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήσαμε για το οποίο ο κ. Κυμπουρόπουλος  τόνισε ότι  ‘’ Όλοι οι πολίτες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και τις ίδιες παροχές και αυτός είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.’’ Τέλος, μας μίλησε για την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει   στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες αύριο  8 Φεβρουαρίου 2023 με θέμα ‘’ Ηφαρμακευτική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις.’’

Σε ότι αφορά στην σπάνια κι ολέθρια πάθηση την  νωτιαία μυϊκή ατροφία (Spinal Muscular Atrophy – SMA)  σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται η προληπτική εξέταση screening στα νεογνά .Δηλαδή ο νεογνικός έλεγχος για SMA πραγματοποιείται είτε υποχρεωτικά ή πιλοτικά σε αρκετές χώρες εκατέρωθεν του Ατλαντικού, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει και μια σημαντική πρωτοβουλία της SMA Europe με σκοπό την ένταξη της SMA στα προγράμματα νεογνικού ελέγχου των χωρών μελών της Ε.Ε έως το 2025 . Στην Ελλάδα, είμαστε σε ένα αρχικό στάδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας ώστε να μπορέσει ο νεογνικός έλεγχος για SMA να πραγματοποιείται και στην Ελλάδα;

Καταρχάς με το να χαρακτηρίζουμε μια πάθηση ολέθρια δαιμονοποιούμε τις βλάβες που έχουν τα ανάπηρα άτομα. Ας συμφωνήσουμε πως ολέθριοι είναι κυρίως οι περιορισμοί και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητα καθώς και οι αντιλήψεις της ευρύτερης κοινωνίας.

Όσον αφορά τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, είναι μία σοβαρή νόσος για την οποία ευτυχώς από το 2016 υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση με τρία διαφορετικά σκευάσματα, θεραπείες υψηλού κόστους. Και οι τρεις θεραπείες χορηγούνται στην Ελλάδα, πράγμα που δεν ισχύει σε όλη την Ε.Ε. Με αυτά τα τρία όπλα στην φαρέτρα των γιατρών, των ασθενών και των οικογενειών τους, ο νεογνικός έλεγχος γίνεται σημαντικός, γιατί όταν η πάθηση διαγνωστεί αμέσως μετά τη γέννηση ακόμα και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα και χορηγηθεί μία ή περισσότερες θεραπείες, εφόσον είναι ήδη διαθέσιμες, τότε και το αποτέλεσμα στην κατάσταση του νεογνού και στη μετέπειτα ζωή του θα είναι το βέλτιστο δυνατό.

Δημιουργία λίστας υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε

Η δημιουργία μιας ενιαίας λίστας υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε. ήταν και παραμένει κύριο μέλημα μου. Για τον λόγο αυτό ως ευρωβουλευτής και ως μέλος της συμμαχίας των σπάνιων παθήσεων και του νεογνικού ελέγχου, έχω προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, όπως το να τεθεί αυτό το αίτημα προς την Επίτροπο Υγείας, καθώς και τη συνδιοργάνωση συνεδρίων για την προβολή της σημαντικότητας του νεογνικού ελέγχου. Η Ε.Ε. από την πλευρά της, μέσω της Επιτρόπου, μας διαβεβαίωσε πως παρέχονται στα κράτη μέλη όλα τα απαραίτητα εργαλεία, επιστημονικά, χρηματοδοτικά αλλά οι μηχανισμοί που ευνοούν την μεταξύ τους συνεργασία, για να υιοθετηθεί αυτή η πρακτική σε εθνικό επίπεδο. Θεωρώ πως, αφού τα μέσα έχουν εξασφαλιστεί, σύντομα θα υιοθετηθεί και από την Ελλάδα. Ως τότε είναι σημαντικό, ο καθένας μας από την πλευρά του, να παρέχει ενημέρωση για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, στους μελλοντικούς ή νέους γονείς και στους παιδιάτρους, ώστε να παροτρυνθούν να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο πριν καν γίνει υποχρεωτικός, μιας που ήδη γίνεται εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε.

Από την πλευρά μου έχω ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε. και θα συνεχίσω να το κάνω καθώς και να προβάλω με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα του ελέγχου και σε εθνικό επίπεδο, τονίζει ο κ  Κυμπουρόπουλε στο  www.healthweb.gr. Και φυσικά, σημειώνει ,  σε κάθε συνάντηση μου με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας είναι ένα από τα ζητήματα που υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατζέντα μου. Σε αυτή τη φάση είναι περισσότερο η σωστή ενημέρωση που λείπει γι’ αυτό χρειαζόμαστε και την δική σας βοήθεια.

Κύριε Κυμπουρόπουλε το  φαρμακευτικό  πλαίσιο, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , σε ποια σημεία χρειάζεται αναθεώρηση ώστε να λυθεί το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα;

Τελευταία αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στα κράτη μέλη. Σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, καθώς και η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες. Ακόμα οι περισσότερες πρώτες ύλες παράγονται εκτός ΕΕ, στην Ασία, έτσι αν διακοπεί η ομαλή προμήθειά τους, σε περίπτωση πολέμου ή πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων έχει μεγάλες ελλείψεις. Γι’ αυτό μια ενιαία ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας είναι ικανή να προλάβει νέες υγειονομικές κρίσεις. Να εγγυηθεί την ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες και να αποτρέψει κρίσεις όπως οι ελλείψεις φαρμάκων. Σαφώς η αντιμετώπιση ή ακόμα και πρόληψη μιας υγειονομικής κρίσης όπως αυτή της πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο οι εμπειρίες που συγκεντρώσαμε μπορούν να δομήσουν μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας που να βοηθήσει την ΕΕ και τα ΚΜ ξεχωριστά να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για μελλοντικές προκλήσεις. Σίγουρα είναι πολλά τα θέματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι:

 • Η έλλειψη φαρμάκων και άλλων σημαντικών πρώτων υλών.
 • Δομικές αδυναμίες στα συστήματα υγείας μας, και περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά δεν αρκεί η ευρωπαϊκή πολίτική, αλλά αποτελεί το κατάλληλο μέσο για να κινηθούμε στην σωστή κατεύθυνση. Εδώ λοιπόν είναι σημαντική η εισαγωγή παραμέτρων, μέσω της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού πλαισίου που θα δώσουν τα σωστά κίνητρα στην Ευρωπαϊκή αγορά για να παράγονται οι πρώτες ύλες αυτές ενδοευρωπαϊκά.

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων

Κατέθεσα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων σχετικά με τα μέτρα που θα προβεί σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο για να εξασφαλίσει την άμεση κάλυψη των πολιτών σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα και να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων αλλά και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του δικαιώματος παράλληλης εμπορίας των φαρμάκων, χωρίς να παραβιάζει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς;

Στην Ελλάδα τι πιστευτέ  ότι πάει λάθος σε ότι αφορά στις ελλείψεις  φαρμάκων; Ποιες λύσεις προτείνετε;

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες εισαγωγές και την ακραία έλλειψη φαρμάκων με ολιστικό τρόπο. Ωστόσο στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Μάλιστα έχουμε 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παρόλα αυτά ως χώρα προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ελλείψεις σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο. Η επικαιροποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα, ενώ παράλληλα πάρθηκαν και κάποιες αποφάσεις και κατευθύνσεις από το Υπουργείο Υγείας, όπως:

 • Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
 • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
 • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
 • Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
 • Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

Τέλος αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Το  φαρμακευτικό  πλαίσιο για Σπάνιες Παθήσεις σε ποια σημεία πιστεύετε  χρειάζεται αναθεώρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα; 

Σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μια διαρκής διαδικασία αξιολογήσεων του φαρμακευτικού πλαισίου και των πρωτοκόλλων όλων των παθήσεων και φυσικά και των σπάνιων παθήσεων. Η διαρκής αυτή αναθεωρητική διαδικασία, οφείλεται στην επιθυμία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, να χορηγηθούν οι βέλτιστες δυνατές θεραπευτικές αγωγές, με την μέγιστη ασφάλεια για τον πάσχοντα, τηρώντας όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα και με ένα διαρκές διαπραγματεύσιμο κόστος. Σκεφτείτε ότι, υπάρχουν περισσότερες από 6.000 σπάνιες ασθένειες, το 95% των οποίων εξακολουθεί να μην έχει εγκεκριμένη επιλογή θεραπείας. Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση του κανονισμού (σχετικά με τα ορφανά φάρμακα για τις σπάνιες ασθένειες) θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χορήγηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης  για την έρευνα και την καινοτομία των ορφανών φαρμάκων και στην καλύτερη κάλυψη αποζημίωση των δαπανών των ασθενών.

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μια ευκαιρία για κάθε ασθενή που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης του; 

Στην Ευρώπη με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 536/2014 (EU-CTR) για τις κλινικές δοκιμές από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και την παράλληλη έναρξη λειτουργίας του βασικού στοιχείου του που είναι το Πληροφοριακό Σύστημα Κλινικών Δοκιμών (Clinical Trial Information System – CTIS) ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τους ασθενείς και τις κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη. Οι νέοι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ εστιάζουν στην αύξηση της διαφάνειας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη συμμετοχή των ασθενών, ιδίως στην απαίτηση από τους χορηγούς δοκιμών να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους σε απλές περιλήψεις/έγγραφα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να είναι προσβάσιμα σε όλους.

 • Οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν για την Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία καθώς στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €39 δις και η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα €250 εκ. το χρόνο.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές, όπως η ταχεία και δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, φάρμακα και εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση, συνεχής και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση. Το όφελος, όμως από τις κλινικές μελέτες είναι συνολικό, καθώς ενισχύει σημαντικά την επιστημονική πρόοδο και προαγάγει την καινοτομία.

Στην Ελλάδα είναι μικρός ο αριθμός των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται κάθε  χρόνο. Που πιστευτέ ότι οφείλεται αυτό; Ποιες λύσεις προτείνετε; 

Στην Ελλάδα υπάρχει το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό, αναμφισβήτητα. Συνεπώς, η δημιουργία συστημάτων υγείας για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με νέες έρευνες, πιλοτικές μελέτες και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και η ενημέρωση των ασθενών, των παρόχων υγείας και των εν γένει εμπλεκομένων φορέων θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών. Όπως προανέφερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη χορήγηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης  για την έρευνα και την καινοτομία. Όλοι οι πολίτες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και τις ίδιες παροχές και αυτό είναι ο στόχος της ΕΕ.

Προσωπικά εσείς θα πραγματοποιήσετε μια εκδήλωση  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες αύριο  8 Φεβρουαρίου 2023, με επίκεντρο τις επερχόμενες προτάσεις στο πλαίσιο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής για τις Σπάνιες Παθήσεις. Μιλήστε μας γι’  αυτήν την πρωτοβουλία σας .

Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μίας κρίσιμης ευκαιρίας να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπη. Η εκδήλωση που φιλοξενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00-20:00 ώρα Βρυξελλών θα μεταδοθεί ζωντανά στα ελληνικά μέσω ειδικής πλατφόρμας για live streaming.

Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις επερχόμενες προτάσεις υπό το πλαίσιο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στις σπάνιες νόσους. Πέρα από τις κεντρικές παρουσιάσεις από τους προσκεκλημένους ομιλητές, τα πάνελ των ομιλητών θα εστιάσουν:

 • Στην πραγματικότητα του να ζει κανείς με μία σπάνια νόσο
 • Στην αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου νεογνών: το παράδειγμα της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας
 • Καίρια ζητήματα που σχετίζονται με την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου για τα φαρμακευτικά προϊόντα

Η εκδήλωση θα είναι μία σημαντική ευκαιρία για συζήτηση ανάμεσα σε Ευρωπαίους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών και την βιομηχανία, με σκοπό να τεθούν καίρια θέματα σε ένα πνεύμα συνεργασίας και να εξετασθεί το πως η Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment