Στην ανάγκη και θέσπιση ενός ειδικού φόρου επί απροσδόκητων κερδών αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του ΕΛΚ, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη σήμερα.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει.

Τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τη διοχέτευση απευθείας στους καταναλωτές, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πλήττονται συνεχώς από τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.

Έθεσε ως παράδειγμα την ελληνική κυβέρνηση οποία ήταν η πρώτη που έχει θέσει σε λειτουργία έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας. Έτσι από αυτόν τον μηχανισμό ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εισπράξει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις μήνες.

Ακολουθεί το video και το κείμενο της Παρέμβασης

Σας ευχαριστώ,

Αξιότιμε Επίτροπε,

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε λίγες μέρες συμπληρώνει 8 μήνες και αποτελεί το μοναδικό ενεργό μέτωπο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Από εκείνη τη στιγμή, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες κυρίως για την Ευρώπη και ευρύτερα τον κόσμο είναι σημαντικές. Κύματα προσφύγων έρχονται κατά χιλιάδες για να βρουν ασφάλεια στα Κράτη Μέλη, ενώ παράλληλα οι εξαγωγές τις Ουκρανίας σε σιτηρά και πρώτες ύλες έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ως επιστέγασμα, η ενεργειακή κρίση έρχεται να χτυπήσει εκ νέου τους ευρωπαίους πολίτες με πολλές από τις εταιρείες ενέργειας να αισχροκερδούν από αυτό το θολό τοπίο. Η κυβέρνησή μας στην Ελλάδα το έκανε, εισήγαγε έναν προσωρινό έκτακτο φόρο φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας για τα υπερκέρδη που σημειώνουν οι εταιρείες όσο διαρκεί αυτή η κρίση και τα χρήματα που εισπράττονται κατευθύνονται απευθείας στους καταναλωτές με σκοπό την όσο δυνατόν ελάφρυνσή τους. Συγκεκριμένα, η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία, πρώτη από τον Ιούλιο, έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας και από αυτόν τον μηχανισμό έχουμε εισπράξει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις μήνες. Τα 2/3 των ενισχύσεων που δίνουμε ειδικά στον τομέα της ενέργειας προέρχονται από τις κρατικές εταιρείες, από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό πρέπει να κάνουμε συνολικά ως Ευρώπη και πρέπει να το πράξουμε άμεσα γιατί τα βάρη που σηκώνουν οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις είναι άμεσα και συνεχώς αυξανόμενα.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment