Η 21η Ιουλίου 2020 είναι μία ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφασίστηκε για πρώτη  φορά η αντιμετώπιση μίας κρίσης με συλλογικό τρόπο, όπως θα γινόταν σε ένα ομόσπονδο κράτος. Μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για το πρωτόγνωρου μεγέθους Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό η Ένωση μας απέδειξε πως υπηρετεί συνολικά τα συμφέροντα των πολιτών της. Υιοθετήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 Δις Ευρώ και ένας Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 Τρις Ευρώ.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ένα ποσό που ξεπερνά τα 70 Δις, ποσό  πρωτοφανές για την χώρα μας. Οι ηγέτες της Ένωσης μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, συνδιαμορφώσαν μία απόφαση που προστατεύει τις σημαντικές εθνικές κατακτήσεις των κρατών-μελών και έρχεται να τις υποστηρίξει, με μοναδικό γνώμονα το όφελος των πολιτών.   

Η Ευρώπη ενωμένη δείχνει την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα με ενισχυμένη την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο πορεύεται σε αισιοδοξία στο μέλλον.  

Έχω την βεβαιότητα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την νέα πρόκληση που βρίσκεται μπροστά της, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με κορμό την στήριξη της εργασίας, την επιχειρηματικότητα, την πράσινη ανάπτυξη και την συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως ήδη εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σημερινή συμφωνία είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα της Ένωσής μας και να ενδυναμώσουμε την διεθνή παρουσία της. Ως πρώτο βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να έχει πιθανά σφάλματα και αστοχίες. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει πως μπορεί να αυτοβελτιώνεται, να αναγνωρίζει τα λάθη της και να προχωράει μπροστά.       

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment