Σχεδία

Όταν ακούω αυτήν τη λέξη συνειρμικά μου έρχονται διάφορες εικόνες. Aπό τη μία το μέσο για να κάνεις το ταξίδι σου και από την άλλη ο σχεδιασμός του δικού σου αύριο. Δεν ξέρω ποια ερμηνεία έδωσαν οι ιδρυτές της Κοινωνικής Επιχείρησης Shedia αλλά σήμερα το έργο τους αποτυπώνεται δυναμικά. Ξεκινώντας από το περιοδικό δρόμου οδηγήθηκαν στο άνοιγμα του “Σχέδια Καφέ”, ενός χώρου που είναι για όλους, τυφλούς, κωφούς, χρήστες αμαξιδίου, μωρά και ζώα. Και εκεί ήταν προχθές το σημείο συνάντησης με τον Χρήστο Αλεφαντή, ιδρυτή και διευθυντή σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Συζητήσαμε πολλά και η αφορμή ήταν ο φάκελος που διαχειρίζομαι ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του EPP Group in the European Parliament για το φάκελο “EU Action Plan for social economy” στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μιλήσαμε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα ενώ αναλύσαμε τόσο τα ωφέλη που προσφέρει μια κοινωνική επιχείρηση όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ώστε να μπορέσω να προτείνω τροπολογίες που θα βοηθήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξη των οικοσυστημάτων των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Έφυγα κοιτώντας ψηλά… για να δω έμπρακτα το τι έχει γίνει από το 2013 από τη Σχεδία. 53 άνθρωποι έχουν βρει το δικό τους σπίτι, πουλώντας το περιοδικό στο δρόμο. Και αυτό φαίνεται από τα ισάριθμα χειροποίητα σπίτια φτιαγμένα από αχρησιμοποίητα παλιά περιοδικά Σχεδία που κρέμονται από το ταβάνι του καφέ!

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment