Εδώ και καιρό είχα διαβάσει την ιστορία του Νικόλα από την Κύπρο. Ήταν ένα άρθρο που είχε γράψει ο Κωνσταντίνος, ο προσωπικός βοηθός του, που μαζί με το να τον υποστηρίζει σε στιγμές της καθημερινότητάς του, έχει γίνει και η φωνή του, αφού ο Νικόλας λόγω της εγκεφαλικής του παράλυσης δε μπορεί να μιλήσει με τη δική του φωνή.

Όταν διάβασα την ανάρτηση, έστειλα αμέσως μήνυμα στο συγγραφέα της (Κωνσταντίνος) για να τον συγχαρώ και να του πω πως όταν βρεθώ στην αδερφή χώρα Κύπρο, θέλω να συναντήσω τον Νικόλα. Έτσι, λοιπόν, μαζί με τη συμμετοχή μου στο Cyprus Forum, είχα τη δυνατότητα και τη χαρά να συναντήσω το Νικόλα, την υπέροχη μητέρα του, κ. Γιούλη και τον Κωνσταντίνο.

Δεν σας έχω πει ακόμα, όμως, γιατί εντυπωσιάστηκα από την ιστορία του Νικόλα. Γύρω από το Νικόλα «χτίστηκε» ένα μοναδικό σύστημα επικοινωνίας ώστε να μπορέσει να δώσει Παγκυπριακές Εξετάσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθεί με τις γνώσεις του και τη σκληρή προσπάθειά του στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αυτό το σύστημα το δέχθηκε η εξεταστική επιτροπή, το σχολείο, οι καθηγητές και το αποτέλεσμα ήταν ανεπανάληπτο!
Το παράδειγμα του Νικόλα είναι αξιοζήλευτο και αναδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση από κανόνες και θεσμούς χωρίς στενωμένους ορίζοντες, η πρόοδος είναι ανοδική και μονόδρομος. Γιατί για εμένα έτσι είναι η ζωή, έχει διάφορους και διαφορετικούς τρόπους να την εκφράζεις ενώ παραμένεις ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Όση ώρα μείναμε μαζί εντυπωσιάστηκα όχι με τον τρόπο που επικοινωνεί ο Νικόλας, ούτε από τα όνειρα και τα μελλοντικά σχέδιά του, αλλά από το διευρυμένο πνεύμα της μητέρας και το πείσμα της για αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας ως προς το τι είναι η αναπηρία.
Τότε κατάλαβα γιατί ο Νικόλας έχει φτάσει τόσο μακριά!

Νικόλα, ήταν τιμή μου να σε γνωρίσω! Συγχαρητήρια τόσο σε εσένα για την επιμονή και την δύναμη σου, όσο και στην υπέροχη οικογένεια σου που στέκεται πιστός σύμμαχος σε κάθε σου επιλογή.

Σίγουρα θα τα πούμε ξανά σύντομα…

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment