Εσύ που διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές, φαντάσου πως στην οικογένεια σου γεννιέται ένα παιδί με συγκεκριμένη βλάβη (δεν αντιδρά όπως τα άλλα παιδιά, δε βλέπει καλά ή δεν κινείται όπως πρέπει για την ηλικία του).

Αυτό που θα χρειαζόσουν θα ήταν μια υπηρεσία που να παρέχει ένα αρχικό πλαίσιο υποστήριξης για εσένα και για αυτούς που σε πλαισιώνουν ώστε να σε βοηθήσουν να βρεις τα πατήματά σου σε αυτήν την άγνωστη, ως τώρα, κατάσταση.Αυτό είναι η πρώιμη παρέμβαση και αυτό ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρωθήκαμε εχθές στη συνάντηση που είχα με το «ΔΙΚΤΥΟ» Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία.

Το ΔΙΚΤΥΟ ιδρύθηκε πριν από περιπου 1,5 χρόνο και στόχος του είναι η συνεργασία Φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε αναπήρους. Στη συνάντησή μας συζητήσαμε για την σημαντικότητα της πρώιμης παρέμβασης, κάτι με το οποίο πολλοί φορείς από το ΔΙΚΤΥΟ ασχολούνται ήδη πολλά χρόνια και αναδείξαμε την ανάγκη διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου γύρω απο αυτήν. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η υποστήριξη και η εκπαίδευση της οικογένειας του ατόμου με βλάβη από τους πρώτους μήνες της ζωής του, μπορεί να βοηθήσει ώστε το άτομο αυτό, να βελτιώσει τις ικανότητές του με σκοπό να έχει τη μέγιστη σωματική εξέλιξη αλλά και την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.

Από τη μεριά μου, αναφέρθηκα στη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την φροντίδα για την οποία είμαι σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του EPP Group και στην οποία θα αναφερθούν ζητήματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των φροντιστών που στηρίζουν μέλη της οικογένειάς τους για οποιονδήποτε λόγο, κάτι που το ΔΙΚΤΥΟ βρήκε αναγκαίο και πολύ ουσιαστικό να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, τονίστηκε για ακόμη μια φορά, η αξία στην ελεύθερη επιλογή του αναπήρου με την υιοθέτηση του προσωπικού βοηθού που έχει ήδη νομοθετηθεί στην Ελλάδα.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment