Την ικανοποίησή του για τη συζήτηση των Ηγετών της ΕΕ επί της πρότασης για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό αλλά και την εσπευσμένη διαδικασία υιοθέτησής του, εξέφρασε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αποτέλεσε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης.

Τόνισε την ανάγκη γρήγορης έγκρισης από τα Ευρωπαϊκά όργανα ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν από ένα λειτουργικό κι ασφαλές πιστοποιητικό, χωρίς διακρίσεις κι εξαιρέσεις και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα τους.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε δε, ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν από το καλοκαίρι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και της εστίασης να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να προετοιμαστούν για την τουριστική περίοδο.

Ολοκλήρωσε δε συμπληρώνοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος ν’ αποδείξουμε ότι μέσω μιας κοινής Ευρωπαϊκής προσέγγισης, η ΕΕ μπορεί να δρα γρήγορα και να δίνει λύσεις προς όφελος των πολιτών της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση για ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό της χώρας μου Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό, προσβάσιμο κι ασφαλές πιστοποιητικό για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στα δικαιώματα τους.

Ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα αλλά και για να δοθεί μια σημαντική ανάσα στον τουριστικό αλλά και τον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Μέσω μιας συντονισμένης, κοινής προσέγγισης χωρίς εξαιρέσεις και ξεκάθαρη ενημέρωση σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβάλλονται σε καραντίνα ή σε εξέταση.

Ωστόσο, η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη κι επιβάλλεται η τάχιστη υιοθέτηση της πρότασης, αρκετά πριν από το καλοκαίρι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις επιχειρήσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να προετοιμαστούν.

Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δείξουμε έμπρακτα στους συμπολίτες μας ότι μέσω μιας κοινής Ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Ένωσή μας μπορεί να δρα γρήγορα και να δίνει λύσεις προς όφελος των πολιτών της.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

One Comment

 1. Σεμερτζιάν Σωτήρης March 27, 2021 at 1:58 pm

  Αγαπητέ συνάδελφε,

  Ο εμβολιασμός ως γνωστόν προστατεύει τους εμβολιασθεντες από τη βαριά νοσηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού Covid 19.
  Αυτό ως προς την επιστημονική αιτιολόγηση για την μυμη υιοθέτηση του πιστοποιητικού που εμμονικά προτείνει ο πρωθυπουργός της χώρας στους Ευρωπαίους ηγέτες, ως λύση για το ασφαλές (;) άνοιγμα των τουριστικών μετακινήσεων και δραστηριοτήτων.
  Ως προς την κατάφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η χρήση του εν λόγω πιστοποιητικού επιφέρει, δημιουργώντας κατηγορίες πολιτών, καθιστώντας όσους, αν και επιστημονικά και υγειονομικά κακώς, κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να μην εμβολιαστούν, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σε αυτούς προστίθενται όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί λόγω μη επάρκειας των διαθέσιμων εμβολιαστικών σκευασμάτων και οι έχοντες αντένδειξη ως προς τον εμβολιασμό. Για να μην αναφέρω τα παιδιά κάτω των 18 ετών, τις εγκυμονούσες και τις θηλαζουσες μητέρες, συμπολίτες μας για τους οποίους, λόγω μη επαρκών ακόμη επιστημονικών δεδομένων, δεν συστήνεται – και στη χώρα μας δεν θα πραγματοποιηθεί – ο εμβολιασμός τους.

  Ο ενθουσιασμός σας για τη σκανδαλώδη, διχαστική και κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της ισονομίας των πολιτών, πρόταση του πρωθυπουργού, δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, μπορεί να εξηγηθεί, δεδομένης της επιστημονικής σας ιδιότητας και κοινωνικης ευαισθησίας, μόνο από την κομματική σας ταυτότητα.
  Γεγονός που με θλίβει βαθύτατα, καθώς μεταξύ των χιλιάδων συναδέλφων μας που δίνουμε τόσο την ιατρική, όσο και την κοινωνική μάχη ενάντια στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, έχω αγωνιστεί για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και για την δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία.
  Ευελπιστώ να προβληματιστείτε, αν και δεν τρέφω ελπίδες να δώσετε σημεία προς αυτή την κατεύθυνση σε πολιτικό επίπεδο.

  Με εκτίμηση και επώνυμα, κόντρα στην υποχθονίως προαγωμενη ανωνυμία των ημερών μας,

  Σεμερτζιάν Σωτήρης, παιδίατρος

Leave A Comment