Αγαπητοί συνάδελφοι,

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος εξέδωσαν μια φιλόδοξη και καινοτόμο ατζέντα για τη Μεσόγειο με σκοπό την επανεκκίνηση και την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων στο νότιο σύνορό μας.

Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες προς το κοινό μας συμφέρον. Η λεκάνη της Μεσογείου είναι το κέντρο διεθνών μετατοπίσεων και στρατηγικών συμφερόντων για πολλές δεκαετίες.

Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας είναι και θα είναι το ζητούμενο για τις πολιτικές μας αποφάσεις. Αυτό επιδιώκω και εγώ από τη θέση μου ως Πρόεδρος του Working Group της Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για την Ένωση της Μεσογείου, στην οποία είμαι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των κανόνων ώστε να έχουν λόγο όλοι ισότιμα και με σεβασμό.

Το ειδικό οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τις χώρες της Νότιας Γειτονίας που θέτει η νέα ατζέντα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής θα βελτιωθεί και ότι η οικονομική ανάκαμψη, και μετά την πανδημία της νόσου COVID-19, δεν θα αφήσει κανέναν και καμία στο περιθώριο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως συμφωνώ με τις προτεραιότητες που θέτουμε και ειδικά για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης των χωρών αυτών, ώστε να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα της μοναδικής μας θάλασσας. Και ναι, θα συμφωνήσω πως σε αυτή την διαδικασία της μετάβασης, τους θέλουμε όλους συμμέτοχους, νέους, γυναίκες και πολίτες οι οποίοι φοβούνται αυτή την επόμενη ημέρα. Πρέπει να δώσουμε τις ευκαιρίες που τις αξίζουν σε χώρες που κάνουν τα βήματα προς την πρόοδο και έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες μας και να σταθούμε σκληροί σε όσους δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις αξίες της Ευρώπης.

Γι’αυτό και αναρωτιέμαι…

Πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τις παραπάνω προτεραιότητες και ταυτόχρονα να θέτουμε στόχους για την ειρήνη, την ασφάλεια και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, ενώ ταυτόχρονα δεχόμαστε από εταίρους της περιοχής, να παραβιάζουν και να εκβιάζουν κράτη μέλη της Ε.Ε.;

Η Ελλάδα με την Κύπρο αποτελούμε πυλώνες σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ζούμε σε μια ήσυχη γειτονιά…

Η πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη… Τι κάνουμε ως Ε.Ε. για τα συμφέροντα μας;

Θέσαμε τον πήχη ψηλά και οφείλουμε για τις επόμενες γενιές να τον περάσουμε. Να δημιουργήσουμε μια θάλασσα της ειρήνης και της ευημερίας.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment