Η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, κ. Josep Borrell ασχολήθηκε με τις δραστηριότητες της Τουρκίας και την στάση της Ε.Ε απέναντι της. Ειδικότερα συζητήθηκε η σταθερότητα στη Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας στην διατήρηση της, η συνέχιση της παροχής στήριξης στους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία ως συνέπεια της συριακής κρίσης.

Εφόσον ως Ευρώπη επιθυμούμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε με την Τουρκία, θα πρέπει αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αρμονικής ενταξιακής διαδικασίας. Όμως αυτό το πλαίσιο δυστυχώς δεν μπορεί να υφίσταται με ευθύνη της Τουρκίας.
Θα πρέπει εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλογιστούμε:

γιατί η Τουρκία αθετεί όσα έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό;γιατί παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό-ευρωπαϊκό εναέριο χώρο;
γιατί προγραμματίζει παράνομες γεωτρήσεις στη κυπριακή-ευρωπαϊκή ΑΟΖ;
γιατί δεν τηρεί το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη;γιατί υπογράφει μνημόνια συνεργασίας που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο;
γιατί χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες-μετανάστες ως μέσο πίεσης απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Καυτηριάζω την άνευρη και ουδέτερη στάση που κράτησε ο κ. Josep Borrell κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα και θα ήθελα να του υπενθυμίσω πως ψηφίστηκε από Ευρωβουλευτές όλων σχεδόν των κρατών-μελών, πως είναι εκπρόσωπος όλων των κρατών-μελών και όχι συγκεκριμένων κρατών που διατηρούν ουδέτερη στάση και πως εκ της θέσεως του οφείλει να υπερασπίζεται και να προάγει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα.

Καλώ τον κ. Josep Borrell, να διορθώσει τις δηλώσεις του, στην επόμενη τοποθέτηση του και στην επόμενη επαφή του με τις τουρκικές αρχές, να επιδείξει τόλμη και αποφασιστικότητα όπως αρμόζει στη θέση του και σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Τέλος, καλώ τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Sassoli να προσκαλέσει τον Προέδρο Ερντογάν σε μία μελλοντική Ολομέλεια για να συζητήσει με το σώμα και την αποστολή κλιμακίου Ευρωβουλευτών στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες της εχθρικής στάσης και την παραβατικότητα της Τουρκίας.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

One Comment

  1. Κολεκα Ευτυχία July 11, 2020 at 7:39 am

    Μπράβο Στέλιο. Πάντα έτσι σε θέλω. Δυναμικό .Θέλω το μέιλ σου να σου στείλω το ζητάμε σαν σύλλογος για παιδιά με αυτισμό στη Χαλκίδα. Αν μπορείς,να μας βοηθήσεις. Θέλουμε ένα κέντρο Ημέρας για τα παιδιά μας. Ευχαριστώ πολύ, Κολεκα Ευτυχία

Leave A Comment