Στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Ιανουαρίου του 2023, ο ευρωβουλευτής και ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος ως μέλος της Επιτροπής για το Περιβάλλον, την Υγεία και την ασφάλεια τροφίμων και ως συντονιστής του ΕΛΚ για την Επιτοπή COVI, τοποθετήθηκε τόσο σε επίπεδο επιτροπής όσο και στην Ολομέλεια για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στον τομέα της υγείας.

Στην Κίνα, τα κρούσματα του Covid-19 έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια έως τις 13 Ιανουαρίου του νέου έτους. Παρά όμως την άνοδο των κρουσμάτων η Κίνα ζητά ελάφρυνση των ταξιδιωτικών όρων κατά την είσοδο στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η σποραδική διεξαγωγή τυχαίων δειγματοληψιών και διαγνωστικών τεστ από τους ταξιδιώτες δεν είναι αρκετή για να αξιολογήσουμε τον επιδημιολογικό κίνδυνο που ελλοχεύει. Συνέχισε δε, ερωτώντας την Επιτροπή ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει για την προστασία από την εξάπλωση του ιού;

Η πανδημία του covid-19 έφερε στο προσκήνια και πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις, που φαίνεται να επηρεάζουν δυσανάλογα τα βρέφη,  τα παιδιά και και  τους νέους. Αυτό έχει ως συνέπεια την επιφόρτιση και δυσλειτουργία των παιδιατρικών κλινικών. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος ρώτησε την Επιτροπή πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την έλλειψη διαθέσιμων κλινών και φαρμακευτικών προϊόντων τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής και αδιάκοπη πρόσβαση σε αυτά.

Ακολουθούν τα κείμενα και τα videos των 2 τοποθετήσεων:

Δευτέρα 16/01/2023

Σας ευχαριστώ πολύ κα Πρόεδρε,
Εκπρόσωπε του ECDC
Συνάδελφοι,

Η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με τα δεδομένα και τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων έχει πράγματι προκαλέσει ανησυχίες σε όλη την ΕΕ.

Αυτό οδήγησε στις αποφάσεις που έλαβε το IPCR στις αρχές Ιανουαρίου.

Από την αρχή, θέλω να είμαι σαφής. Χρειαζόμαστε μια πραγματικά συντονισμένη προσέγγιση από ΕΕ.

Ξανά και ξανά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με βραχυπρόθεσμες, απομονωμένες ή ακόμη και εθνικιστικές προσεγγίσεις.

Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, και να διαφυλάξουμε τις ελευθερίες της ΕΕ.

Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία με τρόπο που να διατηρεί την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και ανθεκτική.

Από την άποψη αυτή, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν οι εργασίες για την καθιέρωση μιας πραγματικής Ένωσης Υγείας, να αντλήσουμε τα διδάγματα που πήραμε από την πανδημία και να βελτιώσουμε την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Κίνα, θα ήθελα να σας ρωτήσω:

– Υπάρχουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπευτικών μέσων (VE) για το XBB.1.5 και ποιες είναι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις του σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς;

– Θα θεωρούσε το ECDC απαραίτητο να εισαγάγει χρονικά περιορισμένες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως τη χρήση μασκών προσώπου;

Σας ευχαριστώ.

Τρίτη 17.01.2023

Σας ευχαριστώ Πρόεδρε,
Υπουργέ,
Επίτροπε κα Κυριακίδη,
Συνάδελφοι,

Ο Covid-19 έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια αρκετά δύσκολα για τα συστήματα υγείας. Ωστόσο, τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις και χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για να τις ξεπεράσουμε.

Ενώ τα κρούσματα του Covid-19 αυξάνονται στην Κίνα, τα νοσοκομεία σε όλα τα κράτη μέλη κατακλύζονται από ένα πρώιμο κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα κρεβάτια των παιδιατρικών νοσοκομείων είναι γεμάτα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με λιγότερο επείγοντα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλες αναμονές και τα παιδιά που χρειάζονται θεραπεία για τον καρκίνο ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να σταλούν στο σπίτι για να περιμένουν.

Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής στρατηγικής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες εισαγωγές και την ακραία έλλειψη φαρμάκων με ολιστικό τρόπο. Και φυσικά, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των άλλων ασθενών.

Αγαπητέ Επίτροπε:

Πρέπει να γνωρίζουμε ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα και μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσει την άμεση πρόσβαση σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα και να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της ΕΕ.

Σας ευχαριστώ.


Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment