Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει στην ύπαρξη αιολικών πάρκων ώστε σταδιακά οι ΑΠΕ να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης.

Πολλά αιολικά πάρκα πλέον όμως έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και χρίζουν είτε απομάκρυνσης, είτε αντικατάστασης. Αυτή είναι δυστυχώς και η αχίλλειος πτέρνα της αιολικής ενέργειας, καθώς ο αριθμός των παροπλισμένων πτερυγίων θα είναι τόσο μεγάλος στα επόμενα 5-10 χρόνια που όλο το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει. Το 2030 θα υπάρχουν περίπου 52.000 τόνοι πτερυγίων που θα πρέπει να αποσύρουμε ετήσια στην Ευρώπη. Η διαδικασία διάσπασης των υλικών όπως γυαλί και πλαστικό, που απαρτίζουν τα μέρη των αιολικών μηχανημάτων εκτός του ότι είναι αρκετά δύσκολη ως προς τον διαχωρισμό τους χωρίς αυτά να καταστραφούν είναι και αρκετά ενεργοβόρα.

Θα πρέπει η Ευρώπη ταυτόχρονα να επενδύσει και στην αναζήτηση της λύσης ώστε όλοι αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο σύστημα κυκλικής διαχείρισης για τις ΑΠΕ. Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που προκύπτει και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, πήρε την πρωτοβουλία και κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με άλλους 17 Ευρωβουλευτές (Magdalena Adamowicz, Arłukowicz Bartosz, Dan Stefan Motreanu, Kefalogiannis Manolis, Francisco Guerreiro, Kokkalis Petros, Bogovic Franc, Weiss Pernille, Katarína Roth Neveďalová, Blinkevičiūtė Vilija, Lexmann Miriam, Zagorakis Theodoros, Christophe Grudler, Barbara Thaler, Matjaž Nemec, Iuliu Winkler, Kovatchev Andrey) από διαφορετικές χώρες και κόμματα ,σχετικά με τις προθέσεις της Επιτροπής να στηρίξει πρωτοβουλίες που θα εστιάσουν στην αναζήτηση δυνατότητων κυκλικής διαχείρισης των ανεμογεννητριών και στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα απόβλητα και την ανακύκλωση των υλικών αυτών στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται αν :

1. Σκοπεύει να υποστηρίξει δράσεις για την επιτάχυνση της κυκλικής χρήσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών;

2. Μπορεί να αναφέρει ποια περαιτέρω μέτρα θα λάβει για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στην ΕΕ των ανεμογεννητριών;

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment