Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο Ευρωκοινοβούλιο:
Χρειαζόμαστε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ένωση με περισσότερη χρηματοδότηση για την κοινωνική συνοχή!

Η ανάγκη οικοδόμησης μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ένωσης αποτέλεσε την αιχμή της παρέμβασης του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την αύξηση της κοινωνικής επισφάλειας στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία, 95.3 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα στο 2022, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού διχτύου προστασίας για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εξήρε δε το έργο ορισμένων Κυβερνήσεων όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες έκαναν αυτό ακριβώς, αυξάνοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους με στοχευμένα μέτρα.

Πρόσθεσε τη σημασία στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσα από τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από τη γραφειοκρατία και με καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ώστε αυτές οι εταιρείες να μπορούν να δημιουργούν καλοπληρωμένες και καλής ποιότητας δουλειές.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού τα τελευταία δυο χρόνια είναι απογοητευτικά υψηλός. Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματός. Κι οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, διασφαλίζοντας ότι τα Κράτη-Μέλη θα εφαρμόσουν τα επιτεύγματα αυτής της νομοθετικής περιόδου όπως η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό αλλά κι ότι χτίζοντας πάνω σ’ αυτά, να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ένωση με επαρκείς πόρους για την κοινωνική συνοχή.»

 

Ακολουθεί το κείμενο και το video της παρέμβασης:

 

95,3 εκατομμύρια.

Αυτός είναι ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα στο 2022.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε.

Αλλά το πιο ανησυχητικό, συνάδελφοι, είναι ότι ο αριθμός αυτός παρέμεινε σταθερός τα δύο τελευταία χρόνια.

Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματός.

Κι οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα!

Δημιουργώντας ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Γι’ αυτό και χαίρομαι που Κυβερνήσεις όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκαναν αυτό ακριβώς αυξάνοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους με στοχευμένα μέτρα.

Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη φυλετική διάσταση της φτώχειας αφού οι γυναίκες αλλά κι οι νέοι διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.

Αλλά και την ανάγκη να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μέσα από τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος, με καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση αλλά κι απαλλαγμένου από τη γραφειοκρατία.

Γιατί μόνο έτσι τους δίνουμε τη δυνατότητα να αντέξουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να δημιουργούν καλοπληρωμένες δουλειές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν αυτούς ακριβώς τους κινδύνους.

Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα Κράτη-Μέλη θα εφαρμόσουν τα νομοθετικά επιτεύγματα αυτής της νομοθετικής περιόδου όπως η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό.

Και να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι, ώστε χτίζοντας πάνω σ’ αυτά τα επιτεύγματα να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ένωση με επαρκείς πόρους για την κοινωνική συνοχή.

Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος για το κοινό μας ευρωπαϊκό project.

Σας ευχαριστώ.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER