«Η γυναικοκτονία είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που έχει σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βία. Έχει βία. Και η βία δεν πρέπει να σχετικοποιείται!»

Η βία είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας γνωρίζει ανησυχητική κλιμάκωση. Όμως, η έμφυλη βία είναι μία διαχρονική τάση καταπίεσης και υποτίμησης των δικαιωμάτων των γυναικών, που στη χώρα μας έλαβε δημοσιότητα κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα επίσημα στοιχεία συγκλονίζουν, όταν διαπιστώνεται, ότι 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών και ότι για το έτος 2019, το 36% των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση στην Ευρώπη ήταν γυναίκες.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με βρήκε στη Θεσσαλονίκη σε μία κομβική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Σωματείο «Strong Me» με επίκεντρο την αναγνώριση του όρου της «γυναικοκτονίας».

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να αντιληφθούν τον υψηλό αριθμό των εγκλημάτων μίσους με γυναίκες θύματα, καθώς και το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα των έμφυλων διακρίσεων. Είναι ζωτικής σημασίας, τα θύματα να μπορούν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο και να απευθυνθούν στις κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η βία σε βάρος των γυναικών δεν θα πρέπει να «σχετικοποιείται» και να παραμένει ατιμώρητη.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες κατά των έμφυλων διακρίσεων και υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να ζουν χωρίς βία τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Αποτελώ θερμό υποστηρικτή αυτών των πρωτοβουλιών και δεσμεύομαι να τις υποστηρίζω πάντοτε μέσα από την πολιτική και κοινωνική μου δράση.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment