Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η υπό συζήτηση Έκθεση είναι το επιστέγασμα αναφορών από Ευρωπαίους πολίτες, αποδεικνύoντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους.
Ωστόσο, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο το 1% του συνόλου των αναφορών που λαμβάνει κάθε χρόνο η Επιτροπή Αναφορών αφορά ζητήματα αναπηρίας, τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 87 εκατομμύρια ανάπηρα άτομα στην ΕΕ.

Το γεγονός αυτό πρέπει μας κάνει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτό το εργαλείο να γίνει πιο ευρύτερα γνωστό.
H πολύ περιεκτική αυτή Έκθεση θέτει, δε, στο επίκεντρο μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα για τη ζωή των αναπήρων στην ΕΕ, και τα οποία υποστήριξα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του ΕΛΚ.

Από την ανάγκη να καταλήξουμε, επιτέλους, σε κοινούς ορισμούς της αναπηρίας, και της ανεξάρτητης διαβίωσης, στο να πιέσουμε τα Κράτη Μέλη να πάρουν στα σοβαρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των αναπήρων ατόμων, να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβασή μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, και την ψυχαγωγία, μέχρι το να εξασφαλίσουμε την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Για να γίνουν όμως αυτά πράξη, απαιτείται πραγματική κουλτούρα συμπερίληψης, καλύτερη συνεργασία των Κρατών Μελών και πιο αποτελεσματική ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Πρωτίστως όμως, η αποτελεσματική υλοποίηση της ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία, με τακτική μέτρηση της προόδου, αλλά και διασφάλισης της συμμετοχής των αναπήρων σ’ όλα τα στάδια εφαρμογής της.

Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές, συμπεριληπτικές κοινωνίες, όπου οι ανάπηροι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Αυτά, κ. Πρόεδρε, μπορούν να συγκεντρωθούν σε αυτή την αίθουσα, στην μικρή κοινωνία των 705 ατόμων, που ένας άνθρωπος με αναπηρία, όπως είμαι εγώ, χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, δεν μπορεί να έρθει στο κεντρικό podium, να μιλήσει όπως μιλάνε και οι υπόλοιπο συνάδελφοι.
Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή σύντομα, ώστε να έχουμε μια ισότιμη συμμετοχή όλοι μας.

Σας ευχαριστώ

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment