Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια μεγάλη γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου, από το 1977. Η συμμετοχή σου, ωστόσο, σε αυτή τη γιορτή, προϋποθέτει το να μπορέσεις να «περάσεις» την πύλη της. Και αυτό, για πολλούς συμπολίτες μας ήταν, και σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακόμη, δύσκολη υπόθεση. Για τους λόγους που μπορούμε όλοι να φανταστούμε ή και που έχουμε διαπιστώσει, είτε παρατηρώντας είτε βιώνοντας, πολλά μουσεία και χώροι τέχνης, παγκοσμίως, δεν εφάρμοζαν για χρόνια τις αρχές της προσβασιμότητας. Και φυσικά, προσβασιμότητα δεν σημαίνει μόνο μια ράμπα για αμαξίδια. Σημαίνει γκισέ σε προσβάσιμο ύψος, συντηρημένοι ανελκυστήρες, διάδρομοι με σωστά υπολογισμένες αποστάσεις, επιγραφές σε Κώδικα Μπράιγ, ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών, δυνατότητα ηχητικής ξενάγησης και πολλά άλλα.

Το παγκόσμιο pause που πατήθηκε λόγω της πανδημίας COVID19 ήταν μια καλή αφορμή, μεταξύ άλλων, για τον εν μέρει ή εν όλω μετασχηματισμό των κακώς κειμένων στους πολιτιστικούς χώρους, αλλά και την ψηφιοποίηση της τέχνης, η οποία επιτρέπει καθολική, απομακρυσμένη πρόσβαση σε βωμούς του πολιτισμού, όπως είναι το Λούβρο και το Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η φετινή ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη στη θεματική «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Τα εγκαίνια αυτής της νέας ψηφιακής εποχής είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που προσωπικά χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση, ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εμπειρία, αλλά να δίνεται μόνο ως παράλληλη επιλογή.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, η οποία άνοιξε τις πόρτες της αυτές τις ημέρες, είναι μια απόδειξη αυτής της συντονισμένης προσπάθειας προς την προσβασιμότητα. Στην χθεσινή μου επίσκεψη, περιηγήθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση σε όλους τους χώρους, απήλαυσα τον σπουδαίο πολιτιστικό πλούτο που αποτυπώνεται μέσα από μια χρονογραμμή που φθάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή, συγκινήθηκα παρατηρώντας το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, είδα αγαπημένα μου έργα να ζωντανεύουν μπροστά μου, συνομίλησα με τους υπόλοιπους επισκέπτες και τους υπεύθυνους του χώρου. Και όλα αυτά, γιατί μπόρεσα. Ή για την ακρίβεια, γιατί μου επιτράπηκε να μπορέσω, σε ένα χώρο που ένιωσα πως σέβεται την προσβασιμότητα όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως δικαίωμα.

Σήμερα, όλα τα μουσεία της χώρας είναι ανοιχτά με δωρεάν είσοδο και μας περιμένουν.

*Στο διεθνή χάρτη που θα βρείτε σε αυτό το σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε όλα τα μουσεία παγκοσμίως που συμμετέχουν στις ψηφιακές δράσεις της φετινής ημέρας Μουσείων:
https://icom.museum/en/news/the-international-museum-day-2021-interactive-map-is-online/

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment