Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης ανέλαβε τη διοργάνωση μιας εξαιρετικής συζήτησης στα πλαίσια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με θέμα “ΕΕ συμπερίληψης και ίσης μεταχείρισης για όλους: εφαρμόζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες”.

Η χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει άλματα αναφορικά με ζητήματα ισότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων των ανάπηρων πολιτών. Η ανεξάρτητη αρχή προσβασιμότητας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των αναπήρων, η
θέσπιση του προσωπικού βοηθού, η αναθεώρηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ είναι κινήσεις που λίγα χρόνια πριν έμοιαζαν άπιαστες επιδιώξεις κι όμως σήμερα είναι απτή πραγματικότητα.

Η Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία της τρέχουσας δεκαετίας, την οποία είχα την τιμή να συνδιαμορφώσω ως συγγραφέας εκ μέρους του EPP Group in the European Parliament επικεντρώνεται στην υλοποίηση εκ μέρους των κρατών μελών της Σύμβασης Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων, με ό, τι συνεπάγεται αυτής σε επίπεδο οικονομικής στήριξης και τεχνογνωσίας εκ μέρους της ΕΕ για τα κράτη μέλη.

Τα 7 σχόλια επί της Σύμβασης που εξέδωσε ο ΟΗΕ και τα οποία ανέλυσα στην χθεσινή μου τοποθέτηση, είναι το κλειδί για την ουσιαστική εφαρμογή της, η οποία είναι σημαντικό να γίνει μακριά από επικίνδυνες παρερμηνείες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία μου στο video που ακολουθεί.


*Στη συζήτηση συμμετείχαν:

Γιώργος Γεραπετρίτης Υπουργός Επικρατείας,
Ιωάννης Βαρδακαστάνης Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία,
Κωνσταντίνος Στεφανίδης Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας,
Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου,
Γεώργιος Καπελλάκης Πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής
Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ψυχίατρος- Ευρωβουλευτής

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment