Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Αλτσχάϊμερ η σκέψη μου πηγαίνει στην ημερίδα που διοργανώνει στις 24/9 το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ και στην οποία, ως θερμός και έμπρακτος υποστηρικτής του έργου της οργάνωσης και συνενώνοντας την ιατρική με την πολιτική ιδιότητα, θα συμμετέχω με εναρκτήριο χαιρετισμό.

Ο τίτλος της ημερίδας είναι «Φροντίζοντας τους Φροντιστές – Εξισορροπώντας την προσωπική και επαγγελματική ζωή των φροντιστών στην εποχή του COVID-19» και το ερώτημα που τίθενται σε ένα βαθύτερο επίπεδο είναι το κατά πόσο είναι εύκολο να πετάξουμε το κοινωνικό στίγμα και να επικεντρωθούμε στην ουσία, όταν από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς μπαίνει η υγεία και η φροντίδα. Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια τέτοια περίπτωση, κατά την οποία η έλλειψη πληροφόρησης και το κοινωνικό στίγμα αποτελούν συχνά εμπόδιο στην εύρεση των απαραίτητων και κατάλληλων πηγών στήριξης τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους.

«Σε σκέφτομαι, θυμάμαι όσα έχουμε ζήσει μαζί και συγκινούμαι. Τι θα γίνει αν κάποια στιγμή ξεχάσω ή αν αρχίσω να μπερδεύω τις σκέψεις μου; Πώς θα είναι αυτό για εσένα;» Αυτά ήταν, πριν από μερικά χρόνια, τα λόγια μίας θεραπευόμενης προς τον σύντροφό της, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τη Νόσο Αλτσχάϊμερ από την οποία έπασχε η μητέρα της. Λόγια βαθιά συναισθηματικά, που κατάφεραν να αποτυπώσουν μία πανανθρώπινη υπαρξιακή αγωνία.Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Αλτσχάϊμερ σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται, ότι περίπου 55.000.000 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή άνοιας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη νόσο Αλτσχάϊμερ να συμβάλλει στο 60-70% των περιπτώσεων.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 μμ και η παρακολούθηση είναι δωρεάν.Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://epioni.gr/φροντίζοντας-τους-φροντιστές-εξισορ/

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment