Πόσο όμορφο είναι να λαμβάνει κανείς φροντίδα;
Πόση αγάπη και νοιάξιμο περικλείει μέσα της αυτή η λέξη;
Σαν παιδιά, σαν έφηβοι, σαν ενήλικες και ως ηλικιωμένοι πάντοτε θα την επιζητούμε.
Για τους περισσότερους από εμάς είναι συχνά η κινητήριος δύναμή μας στη ζωή.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους φροντιστές.
Στους συχνά «αφανείς» ήρωες των οικογενειών και της κοινωνίας μας.
Για ορισμένους, η φροντίδα είναι μέρος της εργασίας τους, ενώ για άλλους, η φροντίδα που παρέχουν θεωρείται «άτυπη» και μη αμειβόμενη, ένα είδος παρεχόμενης φροντίδας που στη χώρα μας αγγίζει το 36% (EQLS, 2016).

Στην ΕΕ, ένας σημαντικός αριθμός υπερηλίκων φαίνεται πως αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, ενώ η πλειοψηφία των άτυπων φροντιστών παιδιών, ανάπηρων ατόμων και ηλικιωμένων είναι συνήθως γυναίκες. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας φαίνεται πως συχνά αντιμετωπίζουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, με ισχυρό αντίκτυπο τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, με αφορμή τις αυξανόμενες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας που προέκυψαν από την πανδημία και στο πλαίσιο της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης, ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να υιοθετήσει μία καινοτόμο «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα».

Λόγω της επιστημονικής μου ιδιότητας ως ψυχίατρος αλλά και λόγω του μακροχρόνιου ακτιβισμού μου στον τομέα των δικαιωμάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το αγαθό της φροντίδας από πρώτο χέρι.

Ως Ευρωβουλευτής λοιπόν και ως μέλος της Επιτροπής «Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων», είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να συμμετέχω ως συν-διαμορφωτής στη νέα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα». Πρόκειται για μία πρωτοπόρο Στρατηγική, η οποία στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στη «Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων» και στην «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία», λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες όλων των Κρατών Μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στη θεματική εκδήλωση, που διοργανώνω στις 20 Μαΐου 2022, με επίκεντρο τη νέα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα». Βασικός στόχος θα είναι η πληροφόρηση τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν δυνάμει φροντιστών γύρω από τις βασικές ανάγκες των φροντιζόμενων ατόμων και τους σύγχρονους όρους παροχής υπηρεσιών φροντίδας, η ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι άτυποι φροντιστές και ιδιαίτερα οι γυναίκες, και τέλος, η ενημέρωση τόσο των επίσημων όσο και των ανεπίσημων φροντιστών αναφορικά με τα δικαιώματά τους και τις διαθέσιμες πηγές στήριξης.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment