Εμείς οι Ευρωβουλευτές και οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τοποθετήσει την υγεία στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και να σχηματίσει ένα σώμα/επιτροπή αποκλειστικά αφιερωμένο στην αλληλεγγύη και τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Κάθε απόγευμα στις 8μ.μ. φόρος τιμής αποδίδεται στους φροντιστές μας, από άντρες και γυναίκες κατά μήκος των συνόρων.Το κουράγιο και η αφοσίωσή τους στην υπηρεσία του κοινού καλού αναγνωρίζεται, καθώς τα παράθυρα ανοίγουν και το χειροκρότημα ξεσπά, συνθέτοντας έναν κοινό ύμνο σε όλη την ήπειρο. Στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας, κάποιες φορές πλημμελώς εφοδιασμένοι, αυτοί οι καθημερινοί ήρωες, έχουν οι ίδιοι, πληρώσει βαρύτατο τίμημα το οποίο δεν θα ξεχάσουμε.

Με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, συχνά παρακάμπτοντας τα κράτη μέλη και την Ευρώπη και επωφελούμενοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Πορτογάλοι… έμαθαν ο ένας από τον άλλο, μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες, αντιπαρέβαλλαν τις πρακτικές τους, ενώθηκαν σε έναν κοινό σκοπό: την καταπολέμηση αυτού του ιού!

Εμείς, οι συνυπογράφοντες την παρούσα επιστολή, με την διπλή μας ιδιότητα ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως επαγγελματίες υγείας: περισσότερο από άλλους, γνωρίζουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, η δέσμευση των συναδέλφων μας στην πρώτη γραμμή ήταν απαράμιλλη. Περισσότερο από άλλους εμείς ως πολιτικοί δυσανασχετούμε από την αδυναμία μας να τους υποστηρίξουμε και να τους συνδράμουμε περισσότερο.

Η πανδημία έχει αναδείξει όχι μόνο τις ανισότητες των εθνικών μας συστημάτων υγείας, αλλά επίσης και την έλλειψη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Παρόλο που η πολιτική για την υγεία εμπίπτει κυρίως στις αρμοδιότητες των κρατών μελών, η Ευρώπη έχει επιτέλους αντιδράσει με πρωτόγνωρα μέτρα, τόσο για να υποστηρίξει τα συστήματα υγείας όσο και την οικονομία, με σκοπό την καταπολέμηση της επιδημίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Αντιμέτωποι με ένα διεθνή κίνδυνο, ο οποίος επιτείνονταν για αρκετούς μήνες, η Ευρώπη έδωσε στους πολίτες της την εσφαλμένη αίσθηση της απουσίας πρόνοιας,  συντονισμού και προστασίας. Πόλεμος για τις μάσκες, εκκλήσεις για βοήθεια που αγνοήθηκαν στην αρχή της πανδημίας, παρακράτηση ιατρικού εξοπλισμού, αποκλίνουσες στρατηγικές περιορισμού, μονομερής επιλογές κλεισίματος των συνόρων… Τόσες πολλές υποχωρήσεις έγιναν στην ευρωπαϊκή συμφωνία που όλους μας ενώνει και τις αξίες που την θεμελιώνουν.

Από όλα αυτά, πρέπει να διδαχθούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε εξαρχής προκειμένου να φέρει την ειρήνη στην ήπειρο. Σήμερα πρέπει να επεκταθεί αυτός ο αρχικός στόχος με το να γίνει μια ήπειρος που προστατεύει όλους τους πολίτες της.

Η ευρωπαϊκή πρόληψη πρέπει να λειτουργήσει ως το πρώτο ικανό φάρμακο και θεραπεία  για την αποτροπή και τον περιορισμό μελλοντικών πανδημιών και κρίσεων των συστημάτων υγείας. Για παράδειγμα μεταξύ των πρώτων προκλήσεων που οι κοινωνίες μας θα πρέπει μελλοντικά να αντιμετωπιστούν είναι η αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και οι φυσικές και πνευματικές αναπηρίας. Αυτές οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να τοποθετήσει την υγεία και την αλληλεγγύη στην καρδιά της ημερήσιας διάταξης του με ένα σώμα αφιερωμένο σε αυτό. Δεν έχει σημασία το όνομα ή το σχήμα που αυτή η δομή θα λάβει: αυτό που έχει σημασία είναι να του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει τις δράσεις του με έναν αυτόνομο, ορατό και μόνιμο τρόπο, αρχίζοντας από τις άμεσες προκλήσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Επαφίεται σε εμάς όχι μόνο να ενσωματώσουμε την αλληλεγγύη και την  πρωταρχικότητα της υγείας. Αυτό θα πρέπει να αντανακλάται σαφώς στους μηχανισμούς που θα θέσουν σε λειτουργία την κοινωνική απόκριση στις μεγάλες προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας, αυτό το όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να παίξει έναν συντονιστικό ρόλο όταν απαιτείται, με εξειδίκευση, ευελιξία και με δυνατότητα απόκρισης. Θα έχει, επομένως, τη δυνατότητα να προβαίνει σε ταχύτατες συστάσεις στον τομέα της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας– αναδιαμορφώνοντας και συντονίζοντας τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες-(διασυνοριακή συνεργασία, μεταφορά ασθενών, διακίνηση του ιατρικού εξοπλισμού, μετεγκατάσταση της παραγωγής απαραίτητων ιατρικών αγαθών και της κοινής προμήθειας του προστατευτικού εξοπλισμού, των ιατρικών συσκευών, των ενεργών συστατικών, των φαρμάκων). Η προμήθεια του υλικού θα πρέπει να γίνεται χωρίς την αποφυγή της ερώτησης περί «δίκαιων» τιμών. Θα πρέπει επίσης να προωθηθεί η κοινή έρευνα, ο συντονισμός στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και ο εμβολιασμός, αρχίζοντας με τον κορωνοϊό. Στην περίπτωση που η θεραπεία και ο εμβολιασμός αναπτυχθούν σε τρίτη χώρα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι επίσης διαθέσιμος στην Ευρώπη.

Αυτή η κρίση, με την έκταση της  και το καταστρεπτικό αντίκτυπο, πρέπει να είναι το έναυσμα για μια νέα αρχή και η ευκαιρία ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι για το μέλλον της ηπείρου μας. Αντιδρώντας σε αυτή τη πρωτοφανή πανδημία, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν κάνει την υγεία των πολιτών τους αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Αυτή η καθολική επίγνωση, η οποία τοποθετεί τη ζωή υπεράνω όλων, είναι ένα ισχυρό όπλο για τη διαμόρφωση του περιγράμματος ενός καλύτερου μέλλοντος.

Εμείς, ως επαγγελματίες της υγείας και ως βουλευτές εκπροσωπώντας τους λαούς της Ευρώπης, οφείλουμε στους γιατρούς συναδέλφους μας και στους συμπολίτες μας περισσότερα από απλές όμορφες λέξεις: επαφίεται σε εμάς να δώσουμε   σαφή έκφραση στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην υγεία για τη δίκαιη προστασία τους, δίνοντας τους θέση και ένα νέο όραμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1. Zacharopoulou, Chrysoula, France, RE

2. Arłukowicz, Bartosz, Pologne, PPE

3. Bartolo, Pietro, Italie, S&D

4. Bauzá Díaz, José Ramon, Espagne, RE

5. Borzan, Biljana, Croatie, S&D

6. Bușoi, Cristian-Silviu, Roumanie, PPE

7. Cerdas, Sara, Portugal, S&D

8. Cseh, Katalin, Hongrie, RE

9. De Sutter, Petra, Belgique, Greens/EFA

10. Geuking, Helmut, Allemagne, ECR

11. Kympouropoulos, Stelios, Grèce, EPP

12. Liese, Peter, Allemagne, PPE

13. Olekas, Juozas, Lituanie, S&D

14. Paulus, Jutta, Allemagne, Greens/EFA

15. Pelletier, Anne-Sophie, France, GUE

16. Pizarro, Manuel, Portugal, S&D

17. Riquet, Dominique, France, RE

18. Junkevičeneé, Rasa, Lituanie, EPP

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment