Είχα τη χαρά στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να συναντηθώ με τον κύριο Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ». Είναι πολύ αναζωογονητικό να πρωτοσυναντάς ανθρώπους και να μοιράζεστε κοινά μονοπάτια σκέψης. Είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, η οποία έφερε στο φως σημαίνοντες προβληματισμούς αλλά και προοπτικές αναφορικά με το μέλλον του θεσμού της Ψυχικής Υγείας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Μιλήσαμε για τη σπουδαιότητα της λειτουργίας της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης «10306» και του προγράμματος «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» υπό την αρμοδιότητα της Υφυπουργού Υγείας, κας Ζωής Ράπτη, με τον ίδιο τον κο Θεοδωρουλάκη να αναφέρεται στα βασικά ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των αιτημάτων των πολιτών, καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τους ειδικούς, που υποστηρίζουν τη Γραμμή.

Επιπλέον, συνομιλήσαμε για τις νέες προκλήσεις που αναδύθηκαν στο πεδίο της ψυχικής υγείας με αφορμή την εφαρμογή της τηλε-εργασίας σε αρκετά εργασιακά πλαίσια και έτσι, είχαμε την ευκαιρία να επεκταθούμε και στον φάκελο «Η Ψυχική Υγεία στον Ψηφιακό Κόσμο της Εργασίας», που διαπραγματευόμαστε αυτήν την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον οποίο ενδιαφέρομαι προσωπικά να εμπλουτίσω με στοχευμένες τροπολογίες.

Φυσικά, στο πλαίσιο αυτού του ιδιαίτερα γόνιμου διαλόγου, συζητήσαμε και για άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες θεματικές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

– Η «Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Περίθαλψη», που επικεντρώνεται στην προάσπιση των δικαιωμάτων τόσο των επίσημων όσο και των ανεπίσημων φροντιστών και στην οποία είμαι σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του ΕΛΚ.
– Τα βασικά χαρακτηριστικά του «Ευρωπαϊκού Πλαισίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2025» και οι σχετικές πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών.
– Η σημασία της εργασίας ως κομβικού μέσου για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων και η πορεία των «Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης» (ΚοιΣΠΕ) στη χώρα μας.
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφήσαμε το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό για άμεση και γρήγορη ανταλλαγή απόψεων στα Ευρωπαϊκά τεκτενώμενα.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment