Συνέντευξη στο TheNewspaper.gr και τον Θοδωρή Σταμούλη.

Πηγή: Link

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, την πρώτη του θητεία στην Ευρωβουλή αλλά και για τον πήχη που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς κάλπες.

Τέλος, αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ έστειλε και το μήνυμα του στους πολίτες.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Είμαστε στην τελική ευθεία ενόψει των ευρωεκλογών. Ποιο είναι στο δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν με τη ψήφο τους οι πολίτες;

Θεωρώ πως το ερώτημα είναι απλό και σαφές, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να εκπροσωπούνται, για τα επόμενα πέντε χρόνια, από μια ομάδα Ευρωβουλευτών που συμπνέουν με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα έχουν παράγει πολιτικό έργο σε Ευρωπαϊκό, εθνικό, ή ακόμα και σε επίπεδο κοινότητας, άρα έχουν αποδείξει τη δυναμική τους, ούτως ώστε να συγκροτηθεί ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Οι υποψήφιοι που ανήκουμε στην παραπάνω κατηγορία για τη χώρα μας είμαστε ενταγμένοι στην ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και αντίστοιχα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ή εάν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από Ευρωβουλευτές πολιτικών χώρων, ακραίων ή μη, που είναι διαχρονικά αντίθετοι με το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εκλογή τους δε στοχεύει στην ενδυνάμωση της Ένωσης και την αξιοποίηση των μηχανισμών της προς όφελος της κοινωνίας, αλλά στην υπονόμευση της ανάπτυξής της και της συνεργασίας των Κρατών-Μελών.

Στην πρώτη θητεία σας καταγράψετε ρεκόρ ψήφων. Εκτιμάτε ότι δικαιώσατε τους πολίτες που σας επέλεξαν;

Τα Κράτη-Μέλη διατηρούν τις αρμοδιότητές τους ως προς την εσωτερική οργάνωση και τη λειτουργία τους. Ό,τι ψηφίζεται στην Ευρωβουλή είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τα Κράτη-Μέλη και τα χρηματοδοτικά μέσα, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια κάθε Κράτος-Μέλος, σε μεσομακροπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στη βελτίωση των συνθηκών εντός των συνόρων του. Όποιος πολίτης το γνωρίζει αυτό, θα δει τις πολυάριθμες Ευρωπαϊκές στρατηγικές στις οποίες συνέβαλα, για την υγεία, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον, και θα αντιληφθεί πόσο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν στη διαμόρφωση των ελληνικών πολιτικών. Η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σε εγχώρια επίπεδα και να έχει απτό θετικό αποτέλεσμα στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε βάθος δεκαετίας.

Τι «αναγράφει» ο απολογισμός που κάνατε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας σας; Γιατί να σας ξαναεπιλέξουν οι πολίτες; Τι θέλετε να ολοκληρώσετε αλλά και τι νέο να προωθήσετε;

Με νούμερα να σας πω ότι στη θητεία αυτή έκανα 1397 τροπολογίες, 103 γραπτές ερωτήσεις και 85 τοποθετήσεις στην ολομέλεια. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν αναρτημένα για κάθε Ευρωβουλευτή ξεχωριστά, και όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν τη σύγκριση για να αντιληφθούν το μέγεθος της δουλειάς μου. Στον απολογισμό μου έχω επίσης πολλές σημαντικές διακρίσεις, σε Ευρωβουλευτικό επίπεδο, από οργανισμούς που αξιολογούν με δείκτες ποιοτικούς και ποσοτικούς την παραγωγικότητα και την επιρροή των Ευρωβουλευτών. Για παράδειγμα, στο σύνολο των 705 Ευρωβουλευτών αναδείχθηκα στους 20 κορυφαίους στον τομέα της Υγείας για όλη τη θητεία και ο κορυφαίος Ευρωβουλευτής του ίδιου τομέα για το 2023, ενώ για το 2022 επιλέχθηκα στους 4 κορυφαίους στον τομέα της Διαφορετικότητας, της Συμπερίληψης και του Κοινωνικού Αντικτύπου. Επιπλέον, πρόσφατα βραβεύτηκα ως ένας από τα «ανερχόμενα αστέρια» της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, πράγμα που σημαίνει ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δράση μου έχει δημιουργήσει προσδοκίες για ένα σημαντικό πολιτικό μέλλον.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως δεν είμαι «Ευρωβουλευτής προεκλογικής περιόδου», η δράση μου ήταν αδιάκοπη αυτά τα πέντε χρόνια, με τους ίδιους ρυθμούς που τρέχουμε τώρα όλοι στις προεκλογικές μας εκστρατείες, γι’ αυτό έφερε τα παραπάνω αποτελέσματα. Ζούμε σε μία εποχή που όλη αυτή η πληροφορία είναι διαθέσιμη σε κάθε πολίτη, να μάθει ποιος εργάστηκε, πόσο και προς ποια κατεύθυνση, ώστε να πάει στην κάλπη ενημερωμένος και αποφασισμένος.

Το μέγεθος του έργου μου, όπως καταλαβαίνετε και από τους αριθμούς, είναι δύσκολο να συνοψιστεί σε μία συνέντευξη. Σε γενικές γραμμές έχω εμπλακεί ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών που προωθούν τις αξίες της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θα συνεχίσω να εργάζομαι στους ίδιους τομείς αν ο ελληνικός λαός με τιμήσει ξανά με την ψήφο του. Η διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών δε σταματά και δεν επανεκκινείται, ούτε επαναξιολογείται λόγω των εκλογών, συνεχίζει κανονικά. Υπάρχουν συνεπώς πολλές στρατηγικές στις οποίες εμπλέκομαι και είναι υπό διαμόρφωση. Από τις πιο σημαντικές για μένα είναι η  συνεχής αναθεώρηση της υγειονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία δω την υλοποίηση των στρατηγικών για τις οποίες ήμουν εισηγητής και να συμβάλω σε νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες, χρηματοδοτικά και τεχνογνωσιακά εργαλεία, ώστε κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απολαμβάνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, εξομαλύνοντας τις ανισότητες.

Ποιος είναι ο πήχης που έχετε θέσει ως ΝΔ; Εάν η διαφορά σας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη από ότι αυτή των εθνικών εκλογών, όπως καταγράφουν οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, πρέπει να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και αν ναι ποιες πρέπει να είναι αυτές;

Πριν από έναν χρόνο οι πολίτες εμπιστευθήκαν τη Νέα Δημοκρατία με ένα πολύ υψηλό ποσοστό δίνοντας μια ξεκάθαρη εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας μας.  Οπότε ναι, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ισχυρή στην κάλπη της 9ης Ιουνίου για μια ισχυρότερη Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο πήχης. Επιδιώκουμε ξεκάθαρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σε αυτές τις εκλογές. Προφανώς όμως κανένα ποσοστό στις Ευρωεκλογές δεν θα ταράξει τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί  ώστε να μην επιτρέψουμε να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές που ζητούν επιστάμενά να καταστρέψουν όλα εκείνα για τα οποία έχουμε κοπιάσει την τελευταία πενταετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο στο λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις να κερδίσουν έδαφος.

Πως σας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σας στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα και πως τις πρώτες ημέρες της εκλογής σας;

Δεν ένιωσα να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Με τους συναδέλφους ευρωβουλευτές τόσο τους Έλληνες όσο και τους υπόλοιπους υπάρχει κλίμα συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού.  Στην ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δε, σκοπός μας είναι ενωμένοι, να παράγουμε έργο και πολιτικές οι οποίες θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητα των πολιτών των κρατών – μελών.

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών;

Ένα μόνο είναι το μήνυμά μου για τις Ευρωεκλογές και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία. Να ασκήσουν όλες και όλοι το δικαίωμα της ψήφου. Να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτο αυτό το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας. Ένα δικαίωμα που για αρκετούς ανθρώπους στον πλανήτη δεν είναι δεδομένο, που έχει χυθεί και χύνεται αίμα για τη διασφάλισή του. Είναι χρέος και προνόμιο του καθένα μας να επιλέξει το πως θα διαμορφωθεί το μέλλον του. Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι εξίσου σημαντικό με τις Εθνικές εκλογές. Οι επιλογές μας θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας, ας κάνουμε λοιπόν τη σωστή επιλογή κι ας μην εγκαταλείψουμε το δικαίωμα της κρίσης απέχοντας.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER