Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καρφίτσα σχολιάζει τη στάση των Κρατών Μελών σε ό,τι έχει  να κάνει με τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό των όσων έχει πετύχει αυτά τα τέσσερα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κύριε Κυμπουρόπουλε, στις Ευρωεκλογές του 2019 λάβατε 577.144 ψήφους, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Κάνοντας τον απολογισμό σας ποιες παρεμβάσεις σας θεωρείτε είναι οι πιο σημαντικές για τις οποίες είστε περήφανος;

Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα οι 577.114 ψήφοι και δεν σας κρύβω ότι συνάμα ήταν και μεγάλη ευθύνη. Για αυτό από τη στιγμή της εκλογής μου δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να διεκδικώ και να δουλεύω για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Σε αριθμούς έχω συγκεκριμένα κάνει 1063 τροπολογίες, γύρω στις 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και πάνω από 70 παρεμβάσεις-ομιλίες στην Ολομέλεια. Το έργο αυτό επικεντρώνεται στο τρίπτυχο: υγεία και κοινωνική πολιτική, περιφερειακή ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Εάν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες παρεμβάσεις θα ήταν η συμμετοχή ενεργά με τροπολογίες στην επεξεργασία της αναθεωρημένης φαρμακευτικής νομοθεσίας με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης σε προσιτά κι ασφαλή φάρμακα για τους Έλληνες κι Ευρωπαίους πολίτες, την αντιμετώπιση των ελλείψεων αλλά και την παροχή κινήτρων για νέες καινοτόμες θεραπείες για σπάνιες παθήσεις.  Επιπλέον η συμμετοχή μου ως Συντονιστής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην «Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πανδημία COVID-19», της οποίας σκοπός είναι η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία ώστε να συμβάλουμε στη θωράκιση των συστημάτων υγείας, στον εξοπλισμό της ΕΕ και των Κρατών Μελών της με τα κατάλληλα μέσα τα οποία θα  προλαμβάνουν και θ’ αντιμετωπίζουν καλύτερα μελλοντικές κρίσεις.

 Όλα αυτά μπορούν να επιφέρουν χειροπιαστό αποτέλεσμα για μια πιο εύκολη καθημερινότητα και για ένα καλύτερο αύριο;

Το έργο που πραγματοποιούμε στις Βρυξέλλες, μπορεί να μην φαίνεται ότι μας επηρεάζει άμεσα στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό. Τα ψηφίσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενσωματωθούν τελικά στους εθνικούς μας νόμους με άμεση εφαρμογή. Ως σκιώδης εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας του ΕΛΚ, ήρθα σε επαφή τόσο με ευρωπαϊκούς και περιφερειακούς φορείς όσο και με εθνικούς, και συγκεκριμένα με ενώσεις ασθενών δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και τις εξειδικευμένες ανάγκες που χρειάζονται οι ίδιοι και οι φροντιστές τους. Η εμπειρία μου αυτή σε συνδυασμό με τον δικό μου προσωπικό αγώνα εδώ και πολλά έτη οδήγησαν στο διάλογο και την διεκπεραίωση του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού, που προσφέρει στήριξη σε  χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κάθε ψήφισμα και παρέμβαση με γραπτές τροπολογίες  ή προφορικά μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τελικό νομοθετικό κείμενο. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η συμφωνία που καταλήξαμε μετά τις διαπραγματεύσεις του τριλόγου για την αναθεώρηση των φθοριούχων αερίων, όπου μόλις μία από τις νέες απαγορεύσεις που εισάγουμε στην αγορά για τα φθοριούχα αέρια, θα συμβάλλει στην μείωση της θερμοκρασίας ολόκληρου του πλανήτη κατά 0.1 βαθμούς Κελσίου. Γενικότερα, ως σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ στον φάκελο αυτόν, για την αναθεώρηση του Κανονισμού των φθοριούχων αερίων, υποστήριξα τη σταδιακή κατάργηση τους έως το 2050, και τη μετάβαση σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις, στηρίζοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που πρωτοπορούν στον τομέα αυτό, και εξασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον, μειώνοντας σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, προστατεύοντας παράλληλα τους στόχους του REPowerEU για μια ενεργειακά αποδοτική και ανεξάρτητη ΕΕ που ηγείται παγκοσμίως στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

 Από την αρχή του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός ανέδειξε  την ανάγκη η ΕΕ να μιλάει με μία ενιαία φωνή. Έχει επιτευχθεί πιστεύετε αυτό;

Καταρχάς, θα ήθελα να εξάρω τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να τηρεί μια εξωτερική πολιτική αρχών, κι η οποία, παράλληλα, αποτυπώνει τον ενισχυμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Εξαρχής, πήρε μια σαφή θέση καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του κράτους του Ισραήλ, αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και υπενθυμίζει την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργεί σαν πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, διερευνώντας τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή αλλά και στέλνοντας η ίδια ανθρωπιστικό υλικό στην περιοχή.

Σε επίπεδο ΕΕ, κι εν αντιθέσει με την θέση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία, η διάσπαση των Κρατών Μελών της ΕΕ στα πλαίσια της πρόσφατης ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ενδεικτική κι αποτυπώνει αφενός τη διαφορά απόψεων αλλά και την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μέχρι να μιλήσει η ΕΕ με ενιαία φωνή.

Κυρίως όμως, ενσαρκώνει το μεγάλο πρόβλημα που έγκειται στην αδυναμία της ΕΕ να αποτελέσει ένα κύριο παίκτη στην περιοχή, ο οποίος θα είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Αλλά και να παραμείνει «σχετική» σ ‘ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κι απρόβλεπτο διεθνές σύστημα. Κι είναι κάτι που θέτω και θα συνεχίσω να θέτω με τις παρεμβάσεις μου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Τον Ιούνιο του 2024 θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές . Θα διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να συνεχίσω να υπηρετώ τους συμπολίτες μου από τα έδρανα της Ευρωβουλής καθώς υπάρχει σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει. Αυτό όμως είναι μία απόφαση που πρωταρχικά ανήκει στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος μου και όταν η ώρα έρθει θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. Έως τότε όμως καθημερινός σκοπός μου είναι να εκπροσωπήσω επάξια όσες και όσους με τίμησαν με την ψήφο τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER