O υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος απαντά στην «Political» για τις προκλήσεις των ευρωεκλογών, το διακύβευμα της κάλπης αλλά και την πορεία του έως σήμερα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, θέτει τους προσωπικούς του στόχους σχετικά με την ενδεχόμενη επανεκλογή του, ενώ αναφέρεται και στον μισαναπηρισμό που έχει βιώσει.

Η θητεία σας κρίνεται από πολλούς πετυχημένη. Μιλήστε μας την πορεία ,  σας μέχρι σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Το ευτυχές με την άριστη οργανωτικότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι πως υπάρχουν δείκτες αποδοτικότητας ορισμένοι με σαφήνεια. Αυτοί οι δείκτες με έχουν αναδείξει, αρκετές φορές, στη διάρκεια αυτής της πρώτης θητείας μου ως έναν από τους παραγωγικότερους και με μεγαλύτερη επιρροή στις διάφορες ευρωπαϊκές πολιτικές, από το σύνολο των 705 ευρωβουλευτών.

Οι διάφορες διακρίσεις που έχω λάβει, κυρίως για τον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας, αυτά τα πέντε χρόνια είναι και για μένα μια επιβεβαίωση, γιατί ως ένας άνθρωπος που θέλει πάντα να κάνει περισσότερα συχνά δεν αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της δουλειάς που έχω ήδη κάνει ως τώρα, μέχρι να έρθει ξανά και ξανά το βραβείο του καλύτερου ευρωβουλευτή, μέχρι να μου θυμίσουν οι συνεργάτες μου πως έχω κάνει 1.397 τροπολογίες, πάνω από 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και περισσότερες από 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας τις αξίες της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτή η θητεία ήταν για εμένα το βάπτισμα πυρός, οι «δάφνες» ποτέ δεν με έκαναν να επαναπαυτώ, με παροτρύνουν όμως να συνεχίσω ακόμη δυναμικότερα, γιατί μου επιβεβαιώνουν πως η προσπάθειά μου έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτά τα πέντε χρόνια διαμορφώθηκαν πολλές σημαντικές στρατηγικές στο Ευρωκοινοβούλιο, στρατηγικές που θα βελτιώσουν βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών με έναν τρόπο ισότιμο. Οδεύουμε προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα έχει πολίτες ή κράτη μέλη δύο ταχυτήτων. Χαίρομαι που σε αυτό το έργο δεν ήμουν αμέτοχος, δεν ήμουν απλώς μια παρουσία στις διάφορες αίθουσες, αλλά επιδίωξα τη συνδιαμόρφωση αυτού του μέλλοντος Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρείτε ότι οι ερχόμενες ευρωεκλογές θυμίζουν εθνική κάλπη; Η πόλωση και η αντιπαράθεση είναι στα ύψη;

Οι ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρα εξίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές. Η ψήφος όλων μας θα καθορίσει τη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές οι πολιτικές με τη σειρά τους θα έχουν έναν δομικό αντίκτυπο στην κατεύθυνση των εθνικών ζητημάτων, στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στον τρόπο και στον βαθμό που θα υποστηρίζονται τα κράτη-μέλη σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

Η αντιπαράθεση είναι στα ύψη, όμως η πόλωση είναι ένα φαινόμενο που απορρίπτεται όλο και περισσότερο από την ευρύτερη σύγχρονη κοινωνία, και έτσι η ακραία επικρατούσα αντιπαράθεση είναι κάτι που αφορά πια μόνο όσους εμπλεκόμαστε άμεσα ή έμμεσα με την πολιτική. Η πραγματική κοινωνία με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα, στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ ορθά, δεν ενδιαφέρεται για αυτήν την αντιπαράθεση. Παραμένω κομμάτι της κοινωνίας και παρατηρώ πως η όποια αντιπαράθεση μόνο αγανάκτηση φέρνει στον λαό. Οι υπεύθυνοι πολίτες αποζητούν μόνο την ευημερία της χώρας τους και της ΕΕ και γνωρίζουν πως η πόλωση και οι έντονες αντιπαραθέσεις δεν μπορούν να είναι γόνιμες.

❝ Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω, μια Ευρώπη στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν ίδια ποιότητα περίθαλψης και ίδια ποσοστά ίασης και βιωσιμότητας.

Πού στοχεύετε με μια νέα επανεκλογή σας;

Έχοντας πίσω μου μια επιτυχημένη θητεία ως ευρωβουλευτής της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω το έργο που άρχισα και να εντείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη της περιφερειακής σύγκλισης και της ευρωπαϊκής συνοχής.

Έχοντας συνδιαμορφώσειτο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων με βάση τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία Covid-19, μπορώ να διαβεβαιώσω πως ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την πανδημία, καλύπτοντας κάθε Ευρωπαίο πολίτη, αποτελεί πλέον ένα κεκτημένο στον τομέα της διασυνοριακής υγείας.

Από αυτή τη βάση θα προχωρήσω στη χάραξη και τη στήριξη πολιτικών που θα επιτύχουν την ισότητα και την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε αυξανόμενα ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω, μια Ευρώπη στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν ίδια ποιότητα περίθαλψης και ίδια ποσοστά ίασης και βιωσιμότητας, αλλά και που το υγειονομικό προσωπικό εργάζεται υπό σωστές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πραγματική σύγκλιση.

Ο στόχος και εμού προσωπικώς, αλλά και όλων των ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας υπήρξε η υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρώπη με τρόπο σαφή, μαχητικό και αποδοτικό. Ως διαπραγματευτής ΕΛΚ στην έκθεση για την πολιτική συνοχής στα νησιά, για παράδειγμα, ζήτησα από την Κομισιόν ένα πλέγμα μέτρων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των νησιών μας με επαρκή χρηματοδότηση, με στόχο την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση την των περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτό και θα συνεχίσω να κάνω με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Η ανάπτυξη και η ευημερία για όλους, και  ειδικώς για τους Έλληνες πολίτες, είναι οι κύριοι άξονες μιας δεύτερης θητείας μου. Με την εμπειρία που απέκτησα προηγούμενα χρόνια θα υπηρετήσω αυτούς τους στόχους έτι αποδοτικότερα σε όλους τους τομείς που άπτονται ελληνικών επιδιώξεων. Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τις προτάσεις μας που αφορούν την ευρωάμυνα, τη διασφάλιση των συνόρων και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Παράλληλα, θα συνεχίσω φυσικά το έργο μου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, δικαιωμάτων αναπήρων ατόμων, της ανεξάρτητης διαβίωσης και ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία και στην εργασία. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να προάγουμε την ενημέρωση ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στο ζήτημα της αναπηρίας.

Ελπίζω ο ελληνικός λαός να με τιμήσει και πάλι με την εμπιστοσύνη του και να έχω την τύχη να συνυπηρετήσω με αξιόλογους συναδέλφους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν επάξια τους πολίτες και θα αντικατοπτρίζουν πληθυσμιακή σύσταση και τις υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει νιώσει τον μισαναπηρισμό ενώ έχετε στοχοποιηθεί και από τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Παρ’ όλα αυτά στέκεστε στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνο δεν παρατάτε αλλά στέλνετε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση…

Διαχειρίζομαι τον μισαναπηρισμό και «χρησιμοποιώ» τα πρόσφατα περιστατικά μισαναπηρισμού ως ευκαιρία ενημέρωσης της ευρύτερης κοινωνίας για την ύπαρξη του φαινομένου, γιατί για μένα δεν είναι κάτι νέο. Όταν ως μαθητής αποκλειόμουν από το να γίνω σημαιοφόρος, βίωσα μια έκφανση του μισαναπηρισμού προερχόμενη από επίσημο κράτος. Έχω λοιπόν εκπαιδευτεί από παιδί στο να τον αντιμετωπίζω.

Συνεπώς, όλοι εμείς οι ανάπηροι αντιμετωπίζουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας τον μισαναπηρισμό, σε διάφορες μορφές. Είτε αυτός είναι ευθείες προσβολές προς την εικόνα των σωμάτων μας, προς τις βλάβες που φέρουμε, το ότι η λέξη «ανάπηρος/η» χρησιμοποιείται από την κοινωνία ως ύβρις, είτε είναι ένας επίσημος νομοθετημένος αποκλεισμός ή διαχωρισμός, είτε είναι μισαναπηρισμός καλυμμένος από το πέπλο του οίκτου και της φιλανθρωπίας.

Πολλά ανάπηρα άτομα όμως έχουν καταβληθεί από τον μισαναπηρισμό και αποφεύγουν επαφή με την κοινωνία για να μην έρχονται αντιμέτωποι με αυτόν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μέσα σε αυτό το κλίμα αναπτύσσουν μισαναπηρικά συναισθήματα και για τους ίδιους τους εαυτούς, με ό,τι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για αυτό είμαι ευγνώμων προς πολιτικούς μου αντιπάλους όταν με στοχοποιούν με μισαναπηρικό τρόπο και μας δίνουν την αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτόν και να τον εξαλείψουμε.

Πιστεύετε πως θα καταφέρουν κάποια στιγμή τα άτομα με αναπηρία να έχουν, ουσιαστικά και όχι μόνο τυπικά, μια ισότιμη θέση στην κοινωνία;

Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύγχρονη κοινωνία, όχι μόνο την ελληνική αλλά την παγκόσμια. Παρατηρούμε πως στις χώρες όπου το «τυπικό», όπως είπατε, κομμάτι της ισότητας είναι εδραιωμένο, νομοθετικά, με υπηρεσίες, παροχές, καθολικό σχεδιασμό και εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλες τις πτυχές της ζωής, η ουσιαστική θέση των αναπήρων ατόμων σε εκείνες κοινωνίες τείνει να γίνει ισότιμη. Με το αντίστροφο να ισχύει στις χώρες που δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και η οποιαδήποτε κρατική αλληλεγγύη.

Όλα αυτά πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν από το επίσημο κράτος και Ευρωπαϊκή Ένωση, για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από τους ανάπηρους πολίτες, να εξοικειωθούν με τα δικαιώματά τους, τόσο οι ίδιοι όσο και η κοινωνία, για να καταλήξουμε σε βάθος χρόνου στην ουσιαστική ισότιμη θέση για την οποία ρωτάτε. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα να ασχοληθώ με τα κοινά, ως ακτιβιστής από πολύ νεαρή ηλικία και πλέον ως πολιτικός. Με ικανοποίηση βλέπω τις εθνικές στρατηγικές της κυβέρνησης της ΝΔ και τις στρατηγικές ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των αναπήρων στις οποίες έχω εμπλακεί και στη συγγραφή τους, να συντελούν προς αυτήν κατεύθυνση.

Φυσικά, αν ακόμη περισσότερα ανάπηρα άτομα ενδυναμωθούν και ασχοληθούν με κοινά, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι ανάπηροι πολίτες θα αποκτήσουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.

Πηγή: Εφημερίδα “Political

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER