Το περαιτέρω πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τονίζοντας ότι αυτές έχουν βαλτώσει ενώ παρουσιάζεται μία ταχεία και συστηματική υποχώρηση, τόνισε ότι «η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία κι όμως πλέον συνδιαλέγεται με την απομίμηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στηλίτευσε δε τις πρακτικές της Τουρκίας και συγκεκριμένα την ένταση της επιθετικότητας της κατά της Ελλάδας, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, την επιθετική πολιτική στην Κύπρο με το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και την αδιαφορία της για τις καταστροφές στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τέμενος.  Αναφέρθηκε δε και σε πρακτικές που αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια όπως η αποσταθεροποίηση της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και τις τουρκικές κατηγορίες κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας για δεσμούς με την τρομοκρατία.

Υπογράμμισε τέλος ότι ο διάλογος μ’ ένα αυταρχικό κι ανορθολογικό καθεστώς είναι επιβλαβής για την Ένωση και για τον τουρκικό λαό καθώς νομιμοποιεί την ηγεσία Ερντογάν που τον κρατάει μακριά από το ευρωπαϊκό μέλλον του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Κυρία Πρόεδρε, 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Διαπιστώνουμε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν βαλτώσει και παρουσιάζεται μια ταχεία υποχώρηση. 

Η Τουρκία ενδεικτικά μόνο εντείνει την επιθετικότητα της κατά της Ελλάδας αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ασκεί επιθετική πολιτική στην Κύπρο με το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ, κατηγορεί την Σουηδία και την Φινλανδία για δεσμούς με την τρομοκρατία, αποσταθεροποιεί την Λιβύη και την Συρία, αδιαφορεί για τις καταστροφές στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τέμενος, και καταπιέζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των μειονοτήτων. 

Η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία κι όμως πλέον συνδιαλέγεται με την απομίμηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Η ΕΕ οφείλει σεβόμενη τις αρχές και αξίες της να διατηρήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παγωμένες. 

Ο διάλογος με ένα αυταρχικό, ανορθολογικό καθεστώς είναι επιβλαβής για την Ένωση και για τον τουρκικό λαό καθώς νομιμοποιεί την ηγεσία Ερντογάν που τον κρατάει μακριά από το ευρωπαϊκό μέλλον του. 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment