Στις 13 Ιουλίου 2022 συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος ως Συντονιστής του ΕΛΚ. Η συζήτηση της Επιτροπής αφορούσε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σχετικά με την πανδημία COVID-19, την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και τις μεταλλάξεις του ιού καθώς και τις ενέργειες για τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας της ΕΕ το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων συμμετείχαν πέντε (5) Επικεφαλής Επιδημιολόγοι από κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και Επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα κ. Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς κι οι Διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και την Αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (ΗΕRA).

Ο Ευρωβουλευτής στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων τόνισε «Η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει κι οφείλουμε να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά μας. Και φυσικά να κάνουμε το παν ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία διατηρώντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτές και ανθεκτικές. Και φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Επιβάλλεται να δράσουμε γρήγορα και να προετοιμαστούμε για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, ειδικά ενόψει πιθανών μελλοντικών εξάρσεων πανδημίας.»

Αναφέρθηκε δε στα περαιτέρω βήματα, στα οποία μπορεί να προχωρήσει η ΕΕ στον τομέα της επιτήρησης των οξείωv αναπνευστικών ασθενειών, και την παρακολούθηση για την πιθανότητα ανάδειξης νέων μεταλλάξεων.

Η Ειδική Επιτροπή COVI αφορά στα διδάγματα που αποκομίσαμε από την πανδημία CoVID-19 και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις . Συστάθηκε το 2022 κι αναμένεται να συμπεριλάβει τα συμπεράσματα σε μια Έκθεση, η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εντός του 2023.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment