Η σημαντικότητα των ευρωεκλογών δεν δικαιολογεί την αποχή, τη λεγόμενη χαλαρή ή την αρνητική ψήφο, είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

 Ποιοι ήταν οι κύριοι άξονες του ευρωκοινοβουλευτικού σας έργου και πώς το αποτιμάτε; 

Οι κύριοι άξονες του έργου μου ήταν οι τομείς της Υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Εργάστηκα για τη διασφάλιση της ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους, τη βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτά και ασφαλή φάρμακα και τη χάραξη της ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ψυχική Υγεία. Ως συντονιστής και εκπρόσωπος του ΕΛΚ στην ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία, συνέβαλα στην υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη αντιμετώπισης μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων στην Ε.Ε. Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής συνδιαμόρφωσα τη στρατηγική της Ε.Ε. για την αναπηρία με έμφαση στην ανεξάρτητη διαβίωση, στην προσβασιμότητα, στην επαγγελματική κατάρτιση και την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για άτομα με αναπηρία. Προσέφερα, επίσης, στην περιβαλλοντική πολιτική, ως σκιώδης εισηγητής στην έκθεση για την αναθεώρηση των φθοριούχων αερίων, και στον τομέα της εργασίας, με παρεμβάσεις για τη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων άσκησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Δραστηριοποιήθηκα και σε θέματα που αφορούν την οικονομία, με παρεμβάσεις για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, και τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σε ζητήματα που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και την καλύτερη διασύνδεση των νησιών μας. Στήριξα δε ενεργά όλες τις πρωτοβουλίες που υπερασπίζονταν τα εθνικά μας θέματα. Το πρόσημο του έργου μου είναι σαφώς θετικό. Διακρίθηκα ως ένας από τους είκοσι ανερχόμενους ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στην πολιτική της Ε.Ε., αλλά και ως ο κορυφαίος ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Υγείας (RPP Health Policy Leaders 2024). Ημουν μέλος σε επτά Επιτροπές, καθώς και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Αναπηρία. Εχω καταθέσει 1.397 τροπολογίες, 103 γραπτές ερωτήσεις προς την Επιτροπή και έχω τοποθετηθεί 85 φορές στην Ολομέλεια.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου; 

Η σημαντικότητα των ευρωεκλογών δεν δικαιολογεί την αποχή, τη λεγόμενη χαλαρή ή την αρνητική ψήφο. Οι συμπολίτες μου πρέπει να γνωρίζουν ότι το 70% των νόμων που ψηφίζονται στην Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και να ψηφίσουμε όλοι σε αυτές τις εκλογές, αλλά και να εκλέξουμε αντιπροσώπους που μέλημά τους θα είναι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στηρίζουν την ελληνική οικονομία, τους πολίτες και τα μεγάλα έργα υποδομών που γίνονται στη χώρα μας. Για να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, από το 2020 έως το 2027 η Ελλάδα έλαβε και θα λάβει 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 17,73 δισ. ευρώ διαθέσιμα σε πρόσθετα δάνεια στο ίδιο πλαίσιο. Ομως, και πέρα από τις χρηματοδοτήσεις, πρέπει να σκεφτούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα είδος πολλαπλασιαστή της εθνικής μας ισχύος. Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών αυτών είναι να ψηφίσουμε μαζικά και με αίσθημα στρατηγικής εξωστρέφειας, έτσι ώστε ως χώρα να βρεθούμε πολύ προσεκτικά τοποθετημένοι εντός των δυνάμεων εκείνων που θα οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οσο μεγαλύτερη είναι η εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι και η πλειοψηφική ευρωομάδα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η επιρροή μας ως χώρα στα μεγάλα ζητήματα του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η ψήφος μας, εκτός από ύψιστη πράξη Δημοκρατίας, παράγει πάντοτε συγκεκριμένα, απτά πολιτικά αποτελέσματα με τα οποία καλούμαστε στη συνέχεια να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που οδηγεί τη χώρα σταθερά στην ευημερία και την πρόοδο, που βαθαίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, που χτίζει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, που αφουγκράζεται και υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Πώς κρίνετε την ποιότητα της παρούσας προεκλογικής αντιπαράθεσης; 

Με μία λέξη, ασύμμετρη. Από τη μία, η κυβέρνηση προβάλλει την εθνική μας στρατηγική για όλα τα μεγάλα θέματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη με σοβαρότητα και πολιτική σαφήνεια, έχοντας αποδεδειγμένα αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αντίθετα, η αντιπολίτευση, σε μια άνευ προηγουμένου κρίση λαϊκισμού και εσωστρέφειας, κατακλύζει τον δημόσιο διάλογο με ακοστολόγητες παροχολογίες και ασαφή ευχολόγια που ουδεμία σχέση έχουν με την ευρωπαϊκή μας τοποθέτηση. Προσπαθώντας να καλύψουν την απουσία σοβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής πρότασης, τα αντιπολιτευτικά κόμματα επιχειρούν να μεταβάλουν τον δημόσιο διάλογο από πολιτικό σε επικοινωνιακό. Ακόμη όμως κι αυτό, το κενό πολιτικού περιεχομένου επικοινωνιακό αποτέλεσμα, είναι χαμηλής αισθητικής.

Ποιος είναι, τελικώς, σε δύο προτάσεις ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος; Ποιο είναι το πολιτικό του στίγμα; 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ένας φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής πολιτικός, που εργάζεται αδιάκοπα για την ισότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, για τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Ως Ελληνας, οι τρεις αυτές αξίες -της ισότητας, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας- με οδηγούν σε πολιτικές επιλογές που κάνουν την πατρίδα μου ισχυρή, ανεξάρτητη, υπερήφανη και επιδραστική στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σε προσωπικό επίπεδο, Δημοκρατία και ισότητα είναι για εμένα τα εχέγγυα της ατομικής ελευθερίας του κάθε ανθρώπου να ονειρεύεται χωρίς όρια και να ξέρει πως με σκληρή δουλειά μπορεί αυτά του τα όνειρα να τα κάνει πραγματικότητα.

Πηγή: https://eleftherostypos.gr/politiki/kybouropoulos-ston-et-i-simantikotita-ton-evroeklogon-den-dikaiologei-tin-apochi#lwnh0ldoghe5elygbm

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER