Την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος διοργάνωσε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την εκδήλωση με θέμα «Πράσινη Χρηματοδότηση και Μετασχηματισμός της Οικονομίας», με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως θερμός υποστηρικτής της ιδέας της «Πράσινης Οικονομίας», ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος οργάνωσε μια εκδήλωση που έστρεψε το βλέμμα σε ένα σύγχρονο οικονομικό/παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο είναι ικανό να διορθώσει πολλές από τις οικονομικές στρεβλώσεις της διεθνούς οικονομίας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Η πράσινη ανάπτυξη, αυτή που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο.

Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική για την έξοδο από αυτήν την κρίση επιδιώκοντας την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και να μετασχηματισθεί η οικονομία χρειάζονται:

  • αποεπενδύσεις σε τομείς του παλιού παραγωγικού μοντέλου, στο μέτρο που αυτό λειτουργεί πλέον βλαπτικά για το περιβάλλον και προκαλεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (με εμβληματικό παράδειγμα την απολιγνιτοποίηση), και
  • επ(ανεπ)ενδύσεις στους τομείς της «πράσινης οικονομίας».

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη χώρα μας μια εκδήλωση για την «πράσινη χρηματοδότηση», τη σημασία της οποίας αναδεικνύει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, τη στιγμή ακριβώς που η χώρα υιοθετεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ευθυγραμμιζόμενη με τις «πράσινες» προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη:

  • ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που είχε και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης,
  • ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,
  • η κα. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
  • ο κ. Χρήστος Κοντογεώργος, Αναπληρωτής προϊστάμενος χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα,
  • ο κ. Αργύρης Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υποθέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΔΕΗ Α.Ε., και
  • ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ε.Ε. και πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Την συζήτηση συντόνισαν οι κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης και Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητές Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και του Εδιμβούργου, αντίστοιχα.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment