Ευθύνη της δημοκρατικής πολιτείας αποτελεί να προσπαθεί να μην αφήνει κανέναν πίσω και είναι αλήθεια αξιέπαινη η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Διεθνώς, άνθρωποι που ταξίδευαν για ψυχαγωγία, ιατρικές υπηρεσίες, εργασία ή σπουδές, αναζητούν σήμερα τρόπο να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την μείωση εξάπλωσης του ιού, πολλοί κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω, άλλοι δυστυχώς όχι. Ορισμένοι από τους εναπομείναντες σε ξένο έδαφος βρήκαν στέγη, άλλοι παρέμειναν παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο. Μένοντας μέρες σε αυτό, πλέον θεωρούνται μια ζωντανή «υγειονομική βόμβα». Χωρίς να τους διατίθενται από τις τοπικές αρχές τα απαραίτητα προϊόντα πρώτης ανάγκης και με τον κίνδυνο κλεισίματος των εστιατορίων μέσα στα αεροδρόμια, αλλά και των ίδιων των αεροδρομίων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μείνουν στο δρόμο. Οι ίδιοι δεν έχουν ακόμη εξεταστεί από τις υγειονομικές αρχές και όμως, αυτόματα θεωρούνται ότι είναι μολυσμένοι, άρα… και ανεπιθύμητοι!

Ήδη γίνονται προσπάθειες από την Ελληνική Κυβέρνηση, τις αεροπορικές εταιρίες και τις Πρεσβείες για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων και κυρίως των ευπαθών ομάδων στα κατά τόπους αεροδρόμια που είναι προσωρινά άστεγοι και άνεργοι. Παρόμοιες καταστάσεις βίωναν και περισσότεροι από 30 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου οργανώθηκε έκτακτη πτήση από το Ελληνικό Προξενείο, η οποία αναχώρησε το απόγευμα της 26ης Μαρτίου. Ακόμη, επαναπατρισμός έχει γίνει και σε περισσότερους από 100 ανθρώπους από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου στις 29 Μαρτίου.
Ευελπιστούμε να μπορέσουν και οι υπόλοιποι/ες Έλληνες/ίδες εγκλωβισμένοι/ες σε κάποιο αεροδρόμιο να επιστρέψουν γρήγορα στα σπίτια τους με παρόμοιες ενέργειες, όπως οι προηγούμενες. Οι ελληνικές αρχές και η Πολιτική Προστασία έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ποιοι χρήζουν άμεσου επαναπατρισμού.
Α) Οι παραμένοντες εγκλωβισμένοι λόγω ακύρωσης κάποιας transit πτήσης.
Β) Οι έχοντες σημαντικά προβλήματα υγείας.
Γ) Όσοι έχουν μείνει χωρίς κατοικία ( τουρίστες, φοιτητές που έκλεισε η εστία τους κ.α)

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιζητούν τον επαναπατρισμό τους θα πρέπει αν δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να επιστρέψουν και να παραμείνουν ασφαλείς στις κατοικίες τους. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την χώρα όλοι πρέπει να δείξουμε την μέγιστη υπευθυνότητα χωρίς ακρότητες και υπερβολές.

Όταν ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός των τριών ανωτέρω κατηγοριών θα υπάρξει μέριμνα και για τους υπόλοιπους. Μέχρι να έρθει η στιγμή της επιστροφής τους στην πατρίδα θα πρέπει να παραμένουν σε επαφή με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και θα πρέπει να προστατεύουν την υγεία τους και να μεριμνούν για την ασφάλεια τους. Το οφείλουν στους εαυτούς τους, στις οικογένειές τους και στην Ελλάδα, η οποία καταβάλλει επιτυχώς μία πρωτόγνωρη και επιτυχή προσπάθεια.

Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανένα από τα παιδιά της πίσω εφόσον αυτό κινδυνεύει όμως και τα παιδιά της θα πρέπει να τίθενται σε αδικαιολόγητους κινδύνους. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, η Ελλάδα θα τα καταφέρει και όλοι μαζί θα βγούμε ασφαλείς και πιο δυνατοί από την κρίση αυτή.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment