Άρθρο στο Pride.gr – Link

Έχουν περάσει πέντε χρόνια κι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι βρίσκεται σε μια κοινότητα 705 ατόμων που συναποφασίζουν για μια κοινωνία 470 εκατομμυρίων

Για το «ονειρικό ταξίδι» στο Ευρωκοινοβούλιο, τη σημασία του να δίνονται ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία και τη ζωή στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο Ψυχίατρος και Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλώντας στον Pride 98.6.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Τα Πουρνά» με τη διευθύντρια του Pride 98.6, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, και τον δημοσιογράφο και παραγωγό Χρήστο Παπαμιχάλη και όπως αποκάλυψε ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει πως βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο, και ας έχουν περάσει πέντε χρόνια.

Το ονειρικό ταξίδι

«Βρέθηκα σε μία κοινότητα 705 ατόμων που συναποφασίζουν για μία κοινωνία 470 εκατομμυρίων ανθρώπων […] Είναι ένα δώρο που μου δόθηκε: Να μιλήσω για ανθρώπους και για τις ζωές τους. Αφουγκράζομαι τα ελληνικά προβλήματα και τα μεταφέρω στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μιλώντας για την πορεία του μέχρι την Ευρωβουλή, ο κ. Κυμπουρόπουλος ανέφερε: «Είμαι ένας Έλληνας που δεν είχε πολιτικό background και είχε μόνο τα χέρια και τα πόδια των γονιών του και τη θέληση να ξεπερνάω αγκυλώσεις της κοινωνίας […] Αυτό το ταξίδι είναι μαγικό γιατί ξαφνικά έχεις φωνή για 470 εκατομμύρια ανθρώπους»

Η σημασία των ίσων ευκαιριών

«Αν δεν μου δινόταν η υπηρεσία με τον προσωπικό οδηγό, δεν θα γινόμουν αυτό που είμαι σήμερα. Θα είχα απλώς το πτυχίο. Θα ήμουν ένας ανειδίκευτος, άχρηστος που δεν θα μπορούσε η κοινωνία να επενδύσει σε εμένα. […] Η ποιοτική εργασία έχει για μένα πυρηνικό ρόλο στη ζωή μας», τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

«Όταν έρχονταν σε ‘μένα οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας μου ζητούσαν να έχουν μία δουλειά για να ζουν καλά και να ορίζουν την ημέρα τους. Χωρίς δουλειά έμεναν άπραγοι και αυτό τους δυσκόλευε στην καθημερινότητά τους, την πορεία και την ποιότητα ζωής τους», ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές

«Δόθηκαν μάχες για την ψήφο των γυναικών. Μετά από 70 χρόνια, έχουμε πλέον όλοι το δικαίωμα. Είναι δυνατόν να μην πάμε να το εξασκήσουμε;», λέει ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι προσπαθούμε στις μέρες μας να πείσουμε κάποιους να πάνε να ψηφίσουν.

Τα κοινωνικά δίκτυα

«Παλιότερα έβγαζες τη δυναμικότητά σου μέσα από την ψήφο. Τώρα έχουμε τα κοινωνικά δίκτυα και ό,τι έχουν να πουν [οι άνθρωποι], το λένε εκεί».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος συμφωνεί απόλυτα με την τάση των χρηστών να εκφράζονται μέσα από τα social media, χωρίς φυσικά να ασπάζεται τις επιθετικές συμπεριφορές και όσους προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς.

Το bullying που έχει δεχτεί

Για τον Ευρωβουλευτή, θα πρέπει να ορίσουμε ξανά, ως κοινωνία, την επικοινωνία και τα τρωτά σημεία του καθενός: «Όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί πολλή λάσπη και κακόβουλα σχόλια […] γιατί απλά είμαι ανάπηρος και δεν κινούμαι με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι. Αυτά δεν είναι πολιτικές θέσεις. Να δεχτώ κριτική για το τι κάνω – όχι όμως για το ποιος ειμαι».

«Δεν μπορεί να χτυπάς κάποιον επειδή είναι άσπρος, μαύρος, κοντός, ψηλός, ομοφυλόφιλος ή επειδή δεν περπατάει», συμπληρώνει ο κ. Κυμπουρόπουλος.

«Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει τη ζωή και βγαίνει έξω χωρίς να ντρέπεται γι’ αυτό που είναι».

Ένα παιδί με «ημερομηνία λήξης»

Ο λόγος που ο ίδιος δεν ντράπηκε ποτέ οφείλεται στους γονείς του: «Ό,τι είμαι το έφτιαξαν οι γονείς μου. Εκείνοι ήταν που δεν ντράπηκαν ούτε κρύφτηκαν για αυτό που είμαι. Μεγάλωσαν ένα παιδί που – με τα τότε δεδομένα των γιατρών – είχε ημερομηνία λήξης. Δεν έπαψαν όμως ποτέ να πιστεύουν σε ‘μένα και να θεωρούν πως, όσο και να ζήσω, έπρεπε να ζήσω καλά».

Για τον κ. Κυμπουρόπουλο δεν μπορεί κανείς να ακυρώνει ένα άτομο με αναπηρία και να του στερεί τα δικαιώματα.

Η ορατότητα

Δεν έχει νόημα, για τον Ευρωβουλευτή, οι άνθρωποι να θεωρούν πως τα άτομα με αναπηρία είναι «ξεχωριστά» και με «ιδιαίτερες δυνατότητες», ούτε να έρχονται σε αμηχανία όταν συναντούν κάποιο ΑμεΑ.

«Εγώ δεν μπορώ να τείνω το χέρι μου να σε χαιρετήσω, κάν’το εσύ! Χαίρομαι όταν μου πιάνουν το χέρι γιατί έτσι υπάρχει σύνδεση και ένας άλλος τρόπος επαφής. Αυτή η μικρή κίνηση έχει τεράστια σημασία».

Αυτό που θέλουν τα ΑμεΑ, σύμφωνα με τον κ. Κυμπουρόπουλο είναι να τους φέρονται όπως σε οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο, ότι είναι ορατοί.

Αλλάζοντας νοοτροπία

«Αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία: Ακόμα και όταν υπάρχει καλή διάθεση και φτιάχνονται καινούργια πεζοδρόμια, ένα πολύ μικρό σκαλοπατάκι είναι εμπόδιο για κάποιο ΑμεΑ», αναφέρει ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Για τον Ευρωβουλευτή, πρέπει να υπάρχει και ο έλεγχος αλλά και να έχουν όλοι οι άνθρωποι στο μυαλό τους ότι υπάρχουν στην κοινωνία και άτομα με αναπηρία. Έτσι, και ο ίδιος αλλά και όλο και περισσότερα ΑμεΑ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, βάζοντας στην άρκη τις δυσκολίες, για να «δείξουμε ότι υπάρχουμε κι εμείς. Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε. […] Οι μητέρες που έχουν παιδιά με βλάβες δεν τα κρύβουν πια και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο. Υπάρχει πλέον εξωστρέφεια. Μόνο έτσι θα δούμε και το σωστό τραμ και το σωστό σκαλοπάτι στα πεζοδρόμια».

Ο Pride 98.6 στο Στρασβούργο

Ο Pride 98.6 για ακόμα μια φορά κάνει τη διαφορά! Το «Ανοιχτό Ραδιόφωνο», πιστό στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πολυφωνία και στη συμπερίληψη, πήγε… Στρασβούργο, για να παρακολουθήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!

Από την Τρίτη 23 έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, «Τα Πουρνά» εκπέμπουν ζωντανά, από τις 08:00 έως τις 10:00, από το studio 4 του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελώντας τη φωνή της Ελλάδας σε ένα τοπόσημο της Ευρώπης.

Μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου και ο Χρήστος Παπαμιχάλης ταξίδεψαν στην καρδιά της Ευρώπης, για να καλύψουν τις συνεδριάσεις της τελευταίας Ολομέλειας.

Συναντούν από την περασμένη Τρίτη Έλληνες Ευρωβουλευτές/υτριες και μιλούν μαζί τους στον αέρα της εκπομπής για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα (ισότητα, περιβάλλον, οικονομία κλπ.)

Συγκεκριμένα, κάθε μέρα, την τελευταία ώρα της εκπομπής τους (09:00 – 10:00), φιλοξενούν και έναν Ευρωβουλευτή/υτρια, δίνοντας στους ακροατές τους μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν, αλλά και να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Για αύριο, Πέμπτη 25.04.24, καλεσμένη στα «Πουρνά» θα είναι η Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Συντονιστείτε στον αέρα του Pride 98.6 για τρεις ημέρες γεμάτες συζητήσεις, αναλύσεις και απόψεις που θα φέρουν στο προσκήνιο τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER