Σε μια περίοδο «πολιτικής κρίσης», όπου οι πολίτες νιώθουν ευάλωτοι απέναντι σε μείζονες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές απειλές, η προώθηση της ψυχικής υγείας πρέπει να γίνει προτεραιότητα, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για το ΕΛΚ.

Την 1η Ιουνίου του 2023, στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες αναγνώρισαν την ανάγκη για ευρωπαϊκή δράση και τη δημιουργία κοινών κατευθυντήριων γραμμών για τα κράτη μέλη για την προστασία της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Όλοι οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να σπάσουν τα κοινωνικά ταμπού, και να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος  επισήμανε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κοινωνικές πολιτικές δράσεις που θα εξαλείψουν τις διακρίσεις σε κάθε κοινωνική δομή.

Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ πρόσθεσε ότι η «Έκθεση Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας- για την Ψυχική Υγεία, στην οποία είμαι ο σκιώδης εισηγητής για το ΕΛΚ, θα πρέπει να παράσχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο προστασίας της ψυχική υγείας των πολιτών τους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλες τις εγκεφαλικές διαταραχές, νευρολογικές και διανοητικές, που είναι αλληλένδετες και εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν».

Η εισηγήτρια της έκθεσης, Sara Cerdas, από το κόμμα των Σοσιαλιστών, ανέφερε ότι ψυχικές διαταραχές υπήρχαν ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, ενώ επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ. Η αντιπρόσωπος της Επιτροπής συμφώνησε με τις επισημάνσεις των ευρωβουλευτών για μία πολιτική κατανόησης και πρόληψης, με τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη για τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλες τις κοινωνικές δομές. Υποστηρίχθηκε επίσης η ανάγκη αποϊδρυματοποίησης, καθολικής φροντίδας και κοινωνικής συνοχής.

Στις 7 Ιουνίου αναμένεται η δημοσίευση από την Επιτροπή των δράσεων σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας.

 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment