«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο ελληνικό κόμμα, το οποίο έχει υπάρξει, εξαρχής, απαρέγκλιτα φιλοευρωπαϊκό»

Με αφορμή την έλευσή του σήμερα στον Πύργο, όπου και θα έχει συνάντηση με τους φορείς και τους πολίτες, τόσο της πρωτεύουσας της Ηλείας, όσο και όλου του νομού, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, δέχθηκε με μεγάλη χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε, τόσο για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου σχεδιάζεται το Ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και της χώρας μας, όσο και για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η διαρκής άνοδος των ακροδεξιών πολιτικών, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και η μέριμνα που υπάρχει για να μην αισθάνονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), ως παιδιά ενός κατώτερου θεού!

Φυσικά μας απάντησε και στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες & οι Ελληνίδες, θα πρέπει να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

– Κε Κυμπουρόπουλε, είσαστε ένας νέος άνθρωπος και επιστήμονας, ιατρός και συγκεκριμένα ψυχίατρος. Γιατί ένας νέος επιστήμονας αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και μάλιστα όπως διαμορφώνεται αυτή στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο;

«Η ιατρική είναι μία επιστήμη αμιγώς ανθρωποκεντρική. Την επέλεξα για να έχω την ευκαιρία να συμβάλω, όσο μπορώ, στη βελτίωση της ζωής κάποιων συνανθρώπων μου.

Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά πριν ακόμη ενηλικιωθώ, πριν επιλέξω την ιατρική, εξερευνούσα μέσω του ακτιβισμού κυρίως, σε ευρωπαϊκό και πάλι επίπεδο, τη δυνατότητα βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων, από κοινωνικής και όχι υγειονομικής πλευράς, προωθώντας τα δικαιώματα των συναναπήρων μου.

Αυτή μου η ακτιβιστική ενασχόληση συνεχίστηκε σε έντονο ρυθμό, με το να μοιράζω τον χρόνο μου ισόποσα στην ιατρική και την προάσπιση των δικαιωμάτων των αναπήρων ατόμων, εκλεγμένος σε αντίστοιχους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η συμμετοχή λοιπόν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, μέσω της εμπλοκής μου στην πολιτική, ήταν ένα φυσικό βήμα στην πορεία μου, που το έβλεπα να έρχεται, δε σας κρύβω, από πολύ νεαρή ηλικία.

Υποθέτω πως ρωτάτε γιατί στο Ευρωκοινοβούλιο κι όχι στη Βουλή των Ελλήνων.

Πάντα με γοήτευε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως είπα άλλωστε ακόμη και η ακτιβιστική μου δράση ήταν πανευρωπαϊκή.

Κι από την άλλη πλέον γνωρίζω καλά πως σε επίπεδο Ε.Ε. διαμορφώνονται οι γενικότερες κατευθύνσεις, στις οποίες οδηγούνται τα Κράτη-Μέλη σε βάθος χρόνου.

Και σε αυτή τη φάση της ζωής μου θέλω να συμβάλω σε αυτό».

– Η Ευρωβουλή είναι λίγο «ξένη» στους Έλληνες πολίτες. Πώς μπορούν οι ευρωβουλευτές, αλλά και συνολικά το όργανο, να βελτιώσει την καθημερινότητα τους και ιδιαίτερα όσων ζουν στην επαρχία;

«Καταρχάς, το έργο που πραγματοποιούμε στις Βρυξέλλες, μπορεί να μην φαίνεται ότι μας επηρεάζει άμεσα στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό.

Είναι καίριο να τονίσουμε ότι οι Εκθέσεις αλλά και τα ψηφίσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία κι άρα επηρεάζουν άμεσα, τη ζωή μας.

Από την πλευρά μου, με τις παρεμβάσεις μου, αναδεικνύω τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία.

Κι έχω επανειλημμένα, ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει ένα σύνολο νομοθετημάτων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των επαρχιακών περιοχών και των νησιών, αλλά κι επαρκή χρηματοδότηση για τα ταμεία συνοχής με στόχο τη σύγκλιση.

Με βάση αυτές τις προτάσεις, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι επαρχιακές περιοχές να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους, να έχουν τα περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης αλλά και ν’ αξιοποιήσουν τα εξαιρετικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Κι από την πλευρά μου, θα συνεχίσω να αναδεικνύω αυτά τα ζητήματα στις Βρυξέλλες».

– Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι εξ αυτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου, εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Σκεφτήκατε ποτέ να πράξετε το ίδιο; Μπορεί να αλλάξει αυτό και να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην χώρα μας;

«Θέλησα εξ’ αρχής να το παλέψω στην χώρα μου και να συνεισφέρω όσο μπορώ, ασκώντας το ιατρικό λειτούργημα. Άλλωστε, εδώ πήγα στο σχολείο κι ολοκλήρωσα τις πανεπιστημιακές μου σπουδές παρά τις δυσκολίες για τους αναπήρους.

Σέβομαι όμως κι εκτιμώ απεριόριστα την επιλογή των χιλιάδων συμπολιτών μας που επέλεξαν να ψάξουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Και πρόκειται για ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Με ανεκτίμητες γνώσεις κι εμπειρίες.

Χρέος της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να κρατήσει το δεσμό μαζί τους ισχυρό αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν.

Κι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το κάνει στην πράξη με μια σειρά από μέτρα, από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μέχρι την επιστολική ψήφο και τα φορολογικά κίνητρα για τους ομογενείς».

– Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αν ήσασταν στην Ελληνική Βουλή τι στάση θα κρατούσατε;

«Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να θέσει αυτό το θέμα στο δημόσιο διάλογο.

Όπως είπε ο ίδιος, μπορεί στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία να μην είναι το πρώτο θέμα. Όμως, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πολύ κάποιους συμπολίτες μας.

Στη πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξήγησε το περίγραμμα της επερχόμενης νομοθετικής παρέμβασης.

Για να συνοψίσω, είναι μια σύνθετη συζήτηση, κι είμαστε εδώ όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, να το ξαναδούμε και να το συζητήσουμε».

– Είστε υπέρ της επιστολικής ψήφου οριζόντια και για όλους ή για όσους έχουν αποδεδειγμένα κώλυμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

«Η επιστολική ψήφος είναι μια πολύ μεγάλη τομή, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα μας και ένα πάγιο αίτημα του παγκόσμιου ελληνισμού το οποίο επιτέλους ικανοποιείται.

Θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής βοηθώντας διευκολύνοντας παράλληλα, κατηγορίες ψηφοφόρων που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (π.χ. ηλικιωμένοι, ανάπηρα άτομα, φοιτητές, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών).

Επικροτώ λοιπόν φυσικά, την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επεκτείνει την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές.

Απλώς, διερωτώμαι: πώς είναι δυνατόν τα άλλα κόμματα να τίθεται ενάντια σ’ αυτή τη διάταξη;

Και για να σας απαντήσω, η απάντηση βρίσκεται στην υποκριτική, ναι-μεν-αλλά, στάση που έχουν παραδοσιακά δείξει τα άλλα κόμματα στο συγκεκριμένο ζήτημα».

– Βλέπουμε μία μεγάλη αύξηση της άκρας δεξιάς και του εθνικισμού στην Ευρώπη με αφορμή το μεταναστευτικό και όχι μόνο. Πιστεύετε ότι μπορεί αυτή η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων να συνεχιστεί και να έχουμε σοβαρά θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας τα επόμενα χρόνια;

«Είναι ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών του Ιουνίου.

Το να δείξουμε δηλαδή ότι η Ευρώπη, κόντρα στους ισχυρισμούς των κομμάτων που απεργάζονται την αποδυνάμωση ή και διάλυση της ενωμένης Ευρώπης, συνεχίζει να βγαίνει από τις κρίσεις πιο δυνατή, πιο εξωστρεφής και πιο ανθεκτική.

Η αντίδραση της επί παραδείγματι στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης των περασμένων ετών, απέδειξε αυτό ακριβώς.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει βήματα που μέχρι πριν λίγο φάνταζαν ανέφικτα (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας) και ν’ αντιμετωπίσει τις μεγάλες αυτές προκλήσεις.

Για να κερδηθεί όμως αυτό το στοίχημα, έχουμε αφενός χρέος εμείς, να εξηγήσουμε τη σημαντική της συνεισφορά στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη αλλά και να πείσουμε τους συμπολίτες μας να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα με όραμα για το μέλλον της Ένωσης, όπως η Νέα Δημοκρατία.

Και θεωρώ ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

– Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία και να την ψηφίσουν ως πρώτο κόμμα στις προσεχείς ευρωεκλογές; Τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο ελληνικό κόμμα, το οποίο έχει υπάρξει, εξαρχής, απαρέγκλιτα φιλοευρωπαϊκό.

Και συνεχίζει την κληρονομιά του ιδρυτή της, ο οποίος οραματίστηκε μια ισχυρή, σταθερή και δημοκρατική Ελλάδα σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Κι αυτό συνεχίζουμε και κάνουμε, με προσήλωση προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Και γι’ αυτό πρέπει να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες ευρωεκλογές».

– Υποστηρίζετε την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θεωρείτε ότι κάποιες εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να επιστρέψουν στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών;

«H Ελλάδα έχει παραδοσιακά, συμφέρον από την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ και γι’ αυτό κι έχει προσπαθήσει και καταφέρει να είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Ζούμε σ’ έναν αβέβαιο κόσμο αλλά και μια ταραγμένη γειτονιά, όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα κι οι προκλήσεις είναι ολοένα και περισσότερο διεθνή κι ευρωπαϊκά.

Κι οι λύσεις τους δεν βρίσκονται στην εθνική περιχαράκωση.

Αλλά στην ισότιμη συμμετοχή σ’ αυτό το μοναδικό εγχείρημα, που λέγεται ΕΕ, με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών».

– Είναι γνωστός και διαρκής ο αγώνας σας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση και τι θέση κατέχει η χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα;

«Να διευκρινίσω πως δεν υπάρχουν «κινητικά προβλήματα», υπάρχουν εμπόδια δομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά κ.λπ. που τίθενται στα άτομα που διαφέρουν κινητικά, αισθητηριακά, νοητικά ή ψυχοκοινωνικά και τα/μας καθιστούν ανάπηρα άτομα. Και εγώ από την πλευρά μου, ως ανάπηρο άτομο, προσπαθώ να συμβάλω στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συναναπήρων μου, ανεξάρτητα από το είδος της βλάβης που έχουν.

Θα σας απαντήσω κάπως αντίστροφα, δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και να μην παραδεχτούμε πως η Ελλάδα κατέχει, δυστυχώς, μία χαμηλή θέση σ’ αυτόν τον τομέα. Και μία απλή επίσκεψη να πάει κανείς σε μια πόλη ενός άλλου κράτους-μέλους και δει τη συμμετοχή που έχουν εκεί οι ανάπηροι στην καθημερινότητα της πόλης, θα καταλάβει εύκολα πως οφείλεται στο καλύτερο επίπεδο διαβίωσης τους.

Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας συνεχής αγώνας, όπου πάντα και παντού μπορεί να υπάρξει βελτίωση, κι έτσι όπως χτίζουν τη βελτίωση οι εταίροι μας που κατέχουν τις πρώτες θέσεις, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο πρέπει να δουλεύουμε και στην Ελλάδα, χωρίς να δικαιολογούμε τους εαυτούς μας ως λιγότερο ανεπτυγμένοι.

Το σημαντικότερο βήμα, σε αυτόν τον τομέα, που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι από την Κυβέρνηση της ΝΔ, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, γιατί εκεί οι διάφορες πτυχές της καθημερινότητας αντιμετωπίζονται συνολικά ως αλληλένδετες, ως κρίκοι της ζωής, που θα διαμορφώσουν σύντομα δίκαιες συνθήκες διαβίωσης για τους ανάπηρους συμπολίτες μας. Οι επιμέρους δράσεις που οδηγούν σε αυτό είναι πολλές, οι περισσότερες ήδη τρέχουν, όπως η παροχή των Προσωπικών Βοηθών και η Αποϊδρυματοποίηση, ενώ άλλες αναμένονται όπως η δημιουργία εναλλακτικών στέγασης».

– Τι έχετε αποκομίσει από την μέχρι τώρα θητεία σας στην Ευρωβουλή και ποιος είναι ο στόχος μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας σας αλλά και μετά από αυτήν;

«Δεν ξεχωρίζω κάποια μεμονωμένη στιγμή. Μια μεγάλη στιγμή ήταν, όταν φτιάξαμε δύο κείμενα για την στρατηγική, που αφορούν στους ανάπηρους πολίτες, το 2020 και ήμουν εγώ ένας από αυτούς που τα αναδιαμόρφωσε.

Μια ακόμα στιγμή που θυμάμαι είναι ότι στην επιτροπή που αφορά την Covid, οι συνάδελφοί μου με επέλεξαν να είμαι συντονιστής.

Μπορεί να μην φαίνονται μεγάλες αυτές οι νίκες αλλά μέσα σε μια μικρο-κοινωνία 705 ατόμων, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, αυτά φαντάζουν μεγάλα, γιατί εκεί πέρα είναι εκτενείς οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να κάνεις, και αυτές οι μικρές νίκες είναι σημαντικές.

Κι είμαι σε θέση να έχω πραγματοποιήσει πολλά από αυτά που έχω ονειρευτεί. Μάλλον έχω κάνει πολλά περισσότερα, από αυτά που είχα ονειρευτεί, δηλαδή δεν ήξερα ότι θα φτάσω να γίνω ευρωβουλευτής.

Αλλά ποτέ δεν σταματάς, όταν είσαι ζωντανός άνθρωπος, να ονειρεύεσαι, οπότε δεν ξέρω πού θα σταματήσει το όνειρο. Και όταν ονειρεύεσαι προσπαθείς να δεις πώς μπορεί να γίνει καλύτερος ο κόσμος.

Στόχος μου για το μέλλον είναι να είμαι αποδοτικός, λειτουργικός, η δουλειά μου να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και να την διαμορφώνει θετικά, να είμαι υγιής, να κάνω οικογένεια κι από εκεί και πέρα όπου φτάσω έχει καλώς».

– Και τέλος θέλω να πείτε και κάτι στους πολίτες της Ηλείας, που ίσως να νιώθουν αδικημένοι εδώ και αρκετά χρόνια από την έλλειψη μεγάλων έργων υποδομής. Η ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα – Πύργος θα «χρυσώσει» κάπως το χάπι;

«Στόχος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα ν’ αναβαθμίζεται και να ισχυροποιείται.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι οι εκτελεσμένες εργασίες της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος θα υπερβούν το 50% τον Ιούνιο του 2024 και θα προσεγγίσουν το 80% στο τέλος του έτους. Ενώ η ολοκλήρωση του έργου θα επιτευχθεί πιθανότατα κοντά στο πρώτο μισό του έτους του 2025.

Συνεπώς η Κυβέρνηση, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, υλοποιεί, με συνέπεια, ένα ακόμη σημαντικό έργο το οποίο είναι φυσικά αναγκαίο για την οδική ασφάλεια των διαδρομών στη Δυτική Πελοπόννησο.

Η Κυβέρνηση δε ‘‘χρυσώνει’’ το χάπι, αλλά κάνει έργα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».


*** Η συνάντηση με τους φορείς και τους πολίτες θα γίνει στο «Pantheon espresso bar» στις 8:00 το απόγευμα και όσοι παραβρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ευρωβουλευτή και να του θέσουν φυσικά διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER