Ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος ως μέλος του “MEP Alliance for Rare Disease Newborn Screening” και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Νεογνικού Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΝΠΕ), σε συνεργασία με το Screen4Rare διοργάνωσε εχθές την υβριδική εκδήλωση με τίτλο “Καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών – πώς μπορεί να υποστηριχθεί ο Νεογνικός Προσυμπτωματικός Έλεγχος (ΝΠΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Η Διεθνής Ημέρα Νεογνικού Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΝΠΕ) ξεκίνησε το 2021 έχοντας ως στόχο να ενισχύσει την πληροφόρηση και την ενημέρωση για τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει παγκοσμίως. Φέτος, ως μέρος του εορτασμού, ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με το Screen4Rare ώστε να τονίσει τη σημασία του Νεογνικού Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΝΠΕ) εντός της ΕΕ. Αναλυτικότερα, η εκδήλωση στοχεύει να αυξήσει την πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με το Νεογνικό Προσυμπτωματικό Ελέγχου (ΝΠΕ) σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και να εξετάσει πώς η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην ανταλλαγή και εναρμόνιση βέλτιστων πρακτικών.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος στην τοποθέτηση του τόνισε «Η συζήτηση για τον  Νεογνικό Προσυμπτωματικό Ελέγχο (ΝΠΕ),  είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επί της παρούσης προετοιμαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία της ΕΕ για τις σπάνιες ασθένειες, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο της επερχόμενης Τσέχικης Προεδρίας. Νεογνικός Προσυμπτωματικός Έλεγχος σημαίνει έγκαιρη διάγνωση, σημαίνει άμεση διαχείριση του νοσήματος, η οποία συνάμα όχι μόνο επιτρέπει τη γρήγορη παροχή θεραπευτικής αγωγής, όποτε αυτή υπάρχει, αλλά και της αποτελεσματικής φροντίδας. Η δημιουργία συστημάτων υγείας για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με νέες έρευνες, πιλοτικές μελέτες και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και η ενημέρωση των ασθενών, των παρόχων υγείας και των φορέων χάραξης της πολιτικής θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία των νεογνών. Όλοι οι πολίτες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και τις ίδιες παροχές.».

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment