Η Ευρώπη παρά τις πολυεπίπεδες προκλήσεις, οφείλει να μην ξεχνά τους Ρομά, οι οποίοι βρίσκονται, καθημερινά αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας, και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στα πλαίσια της παρέμβασης του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς καλεί τις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του αφού ορισμένα Κράτη Μέλη έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της ελληνικής Κυβέρνησης, η ολιστική Εθνική Στρατηγική της οποίας δίνει έμφαση στην ενεργητική ένταξή των Ρομά, και προωθεί την ισότιμη μεταχείριση και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική κι οικονομική ζωή.

O ευρωβουλευτής της ΝΔ ολοκλήρωσε την παρέμβαση του τονίζοντας την ανάγκη «να δουλέψουμε με συμπαραστάτες τις τοπικές αρχές και τις ίδιες τις κοινότητες των Ρομά ώστε να μπορέσουν, επιτέλους, ν’ ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες αυτής της Ένωσης!»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Ευχαριστώ πολύ Πρόεδρε,

Συνάδελφοι,

Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολυεπίπεδες προκλήσεις, οφείλουμε να μην ξεχνάμε πληθυσμιακές κατηγορίες όπως οι Ρομά.

Οι οποίες είναι καθημερινά αντιμέτωπες με διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Γι’ αυτό το λόγο, το Ψήφισμα που έχουμε στα χέρια μας έχει ιδιαίτερη αξία.

Γιατί καλεί τις Κυβερνήσεις της ΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Και δε μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου που κάποιες απ’ αυτές όπως η ελληνική, αντιμετωπίζοντας αστοχίες και παραλείψεις του παρελθόντος, το κάνουν ήδη.

Με μια ολιστική Εθνική Στρατηγική που δίνει έμφαση στην ενεργητική ένταξή τους, και την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης και της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική κι οικονομική ζωή.

Μ’  αυτά τα εργαλεία και με συμπαραστάτες τις τοπικές αρχές και τις ίδιες τις κοινότητες των Ρομά ας δουλέψουμε.

Ώστε να μπορέσουν, επιτέλους, ν’ ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες αυτής της Ένωσης!

Σας ευχαριστώ.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment