Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος γεννήθηκε το 1985 στον Βύρωνα. Δεκατεσσάρων μηνών διαγιγνώσκεται με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. Στις 28 Οκτωβρίου 1999 γίνεται ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία, παρελαύνοντας σημαιοφόρος με το αμαξίδιό του. Το 2003 εισάγεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου το 2012 αποφοιτεί αριστούχος, κι αποφασίζει να μείνει στην Ελλάδα. Το 2014 αποκτά τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών και την περίοδο 2013-2015 μετεκπαιδεύεται στα ζητήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το 2016 αποκτά ειδικότητα στην Ψυχιατρική και έκτοτε εργάζεται ως επιμελητής Β’ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Το 2014 συν-ιδρύει το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης, εκλεγόμενος έκτοτε μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.
Σας αρέσει να κυνηγάτε το ακατόρθωτο. Εχετε αναφέρει την ανωτέρω φράση, με αφορμή την εισαγωγή σας στην Ιατρική σχολή Αθηνών. Στην Ευρωβουλή, τι είναι εφικτό να πετύχει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος; Χαίρομαι που με ρωτάτε. Πολλοί Ελληνες θεωρούν εσφαλμένα πως το Ευρωκοινοβούλιο είναι λιγότερο σημαντικό από το Εθνικό Κοινοβούλιο. Ομως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθετικής παραγωγής στα κράτη-μέλη της Ενωσης. Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που εγκρίνει τον Κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και ελέγχει την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Εχοντας όλα αυτά κατά νου, αυτό που μπορώ εγώ να προσφέρω στα σίγουρα είναι να κατευθυνθεί το νομοθετικό έργο του Σώματος προς τη διαμόρφωση μίας κοινής κοινωνικής ευρωπαϊκής πολιτικής, αρχικά για τα άτομα με αναπηρία και σε δεύτερο επίπεδο για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους. Οταν αυτή η πολιτική υιοθετηθεί, μετά θα ενταχθεί και στο ελληνικό εθνικό δίκαιο, κάνοντας τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Για αυτό θέλω να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου στην Ευρωβουλή για να προσφέρω λύσεις στα προβλήματά τους, που είναι και προβλήματα μου, καθώς δεν προέρχομαι από καμία οικογένεια ευπόρων.
Είμαστε αρκετά χρόνια πίσω σε πολλά ζητήματα, που αφορούν τη χώρα.Ενα από αυτά είναι η τεχνολογία. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία, αν ναι, πώς; Εχετε δίκιο, ο ρυθμός ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας, ιδίως στο Δημόσιο, είναι απίστευτα αργός. Τη στιγμή που υπάρχουν ψηφιακά εργαλεία και μέσα, η αξιοποίηση των οποίων θα αποσυμφορούσε τη δημόσια διοίκηση και θα εξυπηρετούσε τους πολίτες. Για να φέρω δύο ενδεικτικά παραδείγματα, σε καμία από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Εφορίας ή των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να μπορούν και αυτοί να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών. Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης απουσιάζουν τα εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Και αυτά είναι μόνο δύο κραυγαλέα παραδείγματα από δεκάδες άλλα.
Εν έτει 2019, ένα σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνία μας για τα άτομα με αναπηρία είναι πως δεν έχουν πρόσβαση μετακίνησης σε υπηρεσίες, δημόσιους χώρους, ακόμα και στον τόπο διαμονής τους. Σύμφωνα με τη γνώμη σας, ποια είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν από το κράτος;
Καταρχήν, υφίσταται νομοθεσία που υποχρεώνει τους δήμους αλλά και τους κρατικούς φορείς και τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την ελεύθερη πρόσβαση και μετακίνηση όλων των πολιτών. Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας, στην ατιμωρησία των παραβατών αλλά και στην αντικοινωνική συμπεριφορά των συμπολιτών μας, που κλίνουν τις ράμπες αναπήρων με το αυτοκίνητο, τα πεζοδρόμια με τραπεζοκαθίσματα, ζαρντινιέρες και σταντ. Αρα, αν είναι κάτι που πρέπει αρχικά το κράτος να κάνει, είναι να επιβάλλει τη νομοθεσία, που το ίδιο θέσπισε.
Πώς αισθάνεστε που η προσοχή των Μέσων ενημέρωσης έχει πέσει πάνω σας ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ κατά το παρελθόν, εκτός κάποιων αφιερωμάτων σε εκπομπές, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν ασχολείτο μαζί σας;
Κοιτάξτε, θα ήταν παράξενο είναι αλήθεια οι δημοσιογράφοι να ασχολούνταν περισσότερο μαζί μου, πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου. Από τον δημοσιογραφικό κόσμο, σε ό,τι αφορά την προβολή μου και την μεταφορά του μηνύματος μου δεν έχω κανένα παράπονο. Το μόνο που έχω να ζητήσω από τους δημοσιογράφους είναι να συνεχίσουν και μετά τις ευρωεκλογές να ασχολούνται και να παρουσιάζουν τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, τόσο για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, αλλά και για να εξαναγκάσουν τους ασκούντες εξουσία σε κάθε επίπεδο (τοπική, περιφερειακή αυτοδιοίκηση, κεντρική κυβέρνηση) να ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά και να δίνουν λύσεις.
Γιατί ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής; Επέλεξα το Ευρωκοινοβούλιο γιατί θέλω να αγωνιστώ για μία κοινωνικά πιο δίκαιη Ευρώπη και Ελλάδα, που δεν επιτρέπει οι πολίτες της να τίθενται ή να παραμένουν αποκλεισμένοι στο περιθώριο, γιατί θέλω να πετύχω τη διαμόρφωση, στο πλαίσιο συνολικά της Ενωσης, όλων των αναγκαίων οικονομικών και αναπτυξιακών συνθηκών, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους της γενιάς μου να διεκδικήσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους καταξίωση στις χώρες τους και όχι να γίνονται μετανάστες. Επέλεξα το Ευρωκοινοβούλιο γιατί θέλω να συμμετάσχω στη δημιουργία μίας ισχυρής Ευρώπης, που για χάρη των πολιτών της πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα, που στέκεται αταλάντευτη με αποφασιστικότητα στο διεθνές περιβάλλον με μία κοινή στάση. Η απόφασή μου αυτή δεν συνδέεται με την ικανοποίηση άλλων επιδιώξεων, πέρα από την μοναδική επιθυμία μου να προσφέρω.
Πώς μεταβλήθηκαν τα πράγματα μετά από την απροσδόκητη επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη; Aν είχατε μπροστά σας τον κ. Πολάκη, τι θα του λέγατε;
Η στάση του κόσμου δεν άλλαξε στιγμή απέναντί μου. Πάντα είχα την αγάπη και τον σεβασμό τους και τους ευχαριστώ για αυτό. Ολοι, ή σχεδόν όλοι, καταλαβαίνουν γιατί πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος, είτε συμφωνούν με αυτή μου την απόφαση είτε όχι. Ο κόσμος με ρώταγε και συνεχίζει να με ρωτάει για τις θέσεις και απόψεις, για τους στόχους που επιθυμώ να πετύχω, αν με εμπιστευθούν οι συμπολίτες μου και εκλεγώ στην Ευρωβουλή. Αν είχα μπροστά μου τον κ. Πολάκη δεν θα του έλεγα απολύτως τίποτα, πρώτον γιατί έχω τοποθετηθεί για το θέμα και δεύτερον γιατί κριτής και των δύο είναι ο λαός με την ψήφο του, με την οποία επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει άτομα και συμπεριφορές. Κατά συνέπεια, ο οποιοσδήποτε διάλογος μαζί του θα ήταν περιττός.
Της Αντωνίας Ρηγάτου

ΠΗΓΗ: pelop.gr

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment