Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003020/2019 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λόγω κορονοϊού, μια κοινωνικά ευπαθής ομάδα που πλήττεται είναι αυτή των αστέγων, που προσεγγίζει τους 400.000 πολίτες στην ΕΕ. Παρά τα άρθρα 16 «Υγειονομική περίθαλψη» και 19 «στέγαση και βοήθεια για τους άστεγους» του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν έχουν ληφθεί οργανωμένα μέτρα για την (υγειονομική) προστασία τους από όλα τα Κράτη Μέλη. Στον άστεγο πληθυσμό αναμένεται να υπάρχει ταχύτερη διασπορά του ιού, ενισχύοντας την ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό επιφέρει περισσότερα έξοδα, εν αντιθέσει με την πρόληψη εξάπλωσης του και σε αυτή την ομάδα. Η ελλιπής συνεργασίας μεταξύ του τομέα υγείας και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών εμποδίζει την πρόσβαση των αστέγων στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στην παρούσα κατάσταση, ενδεικτικά υπέρ της προστασίας αστέγων έχουν κινηθεί: Καλιφόρνια (150 εκατομμύρια δολάρια), Ηνωμένο Βασίλειο (3,2 εκατομμύρια λίρες σε τοπικές αρχές για διαμονή-υπηρεσίες προς όφελος αστέγων), Σαν Φρανσίσκο (καταφύγια σε εκκλησίες, αμφιθέατρα σχολείων, κρατικές περιουσίες) και Γαλλία (κέντρα αυτοαπομόνωσης άστεγων). 

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό των δράσεων των Κρατών Μελών για τη προστασία των αστέγων στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης;

2. Σκοπεύει να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για τη γρήγορη προστασία των αστέγων;

3. Σκοπεύει να συντονίσει την διάχυση καλών πρακτικών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πόλεων;

 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

One Comment

 1. Μαρινα Μπουροπουλου March 22, 2020 at 4:24 pm

  Οι αστεγοι θα επρεπε ηδη να ειχαν απομονωθει σε υποδομές, οπως ολοι μας.
  Εκενοι ομως είναι φορείς υψιστης επικυνδυνοτητας επειδή ειναι συνεχως εξω.
  Παρακαλω, μεριμνηστε άμεσα.
  Κατανοω τον φορτω των υποχρεώσεων σας.
  Ευχαριστώ.

Leave A Comment