Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

των Dolors Montserrat & Στέλιου Κυμπουρόπουλου* 

Όταν θέλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε κάτι κακό που έρχεται, όπως η πανδημία COVID ή μια φυσική καταστροφή, θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας τρία βασικά ερωτήματα. Πρώτον, πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό το γεγονός; Δεύτερον, τι πρέπει να έχω στη διάθεσή μου για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω; Τρίτον, αν δεν έχω τίποτα στη διάθεσή μου, πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι θα έχω τα απαιτούμενα μέσα; Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε την επόμενη κρίση, θα είναι λίγο πιο δύσκολο. Ωστόσο, εάν έχετε περάσει κρίσεις στο παρελθόν, έχετε ήδη εμπειρία κι έχετε ήδη αντλήσει σχετικά διδάγματα. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πανδημία COVID-19.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εργαστήκαμε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για να καταγράψουμε τα διδάγματα που άντλησε η ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον τομέα της υγείας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της και είναι σαφές ότι ο ηγετικός της ρόλος ήταν ζωτικής σημασίας για τη διάσωση εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο με την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων, όσο και με το συντονισμό της σε όλους τους τομείς της υγείας.

Η βασική μας σύσταση ως Επιτροπή (Ειδική Επιτροπή για τον COVID-19) είναι ότι η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο αυτάρκης σε θέματα υγείας, όπως στην παραγωγή φαρμάκων. Πρέπει να αποφευχθεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες, αλλά και να αυξηθεί η παραγωγική της ικανότητα, διαφοροποιώντας παράλληλα την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της και διασφαλίζοντας καλύτερο συντονισμό των εθνικών στρατηγικών για την υγεία. Αυτό πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Η επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης με έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιό μας για να αποτρέψουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να θέσει σαφείς κανόνες, ώστε να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε ή να λειτουργήσουμε με αυστηρούς περιορισμούς σχολεία, επιχειρήσεις ή κοινοβούλια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ, δεν θα πρέπει να θέσουμε τους πιο ευάλωτους σε μια κατάσταση όπου αισθάνονται ακόμη πιο αδύναμοι και φοβισμένοι. Για το λόγο αυτό, είναι επίσης πολύ σημαντικό να αντλήσουμε διδάγματα και από τη διάδοση της παραπληροφόρησης, η οποία είχε ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ενισχυμένη προστασία από εκστρατείες παραπληροφόρησης και παραπλάνησης, μεταξύ άλλων και από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν βασικές υπηρεσίες.

Συνάμα, ενόψει της χειμερινής περιόδου, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις στοχευμένες εκστρατείες εμβολιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως άτομα άνω των 60 ετών, τις εγκύους, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενες παθήσεις, καθώς και τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε στον κατάλογο των συστάσεών του στην Ολομέλεια, τον Ιούλιο. Αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις μας θα τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε η τελική έκθεση COVI να αποτελέσει ένα μονοπάτι για το μέλλον της Ευρώπης – μιας Ευρώπης ικανής να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την ασφάλειά μας, την ευημερία μας και τον τρόπο ζωής μας.

* Η Dolors Montserrat είναι ευρωβουλευτής και συντάκτρια της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για τον COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

* Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και συντονιστής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Ειδική Επιτροπή για τον COVID-19. 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER