Άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για το attica24.gr

Η «Ημέρα της Ευρώπης» εορτάζεται ετησίως στις 9 Μαΐου. Τα ευρωπαϊκά όργανα ανοίγουν τις πόρτες τους στους πολίτες, και η σημαία της Ευρώπης ανεμίζει ελεύθερα στους δρόμους και τα κτήρια, στις ευρωπαϊκές πόλεις. Η ημέρα αυτή αναγνωρίζει την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη, αυτά όμως που πραγματικά γιορτάζουμε είναι πολλά περισσότερα.

Ιστορικά η Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της «Διακήρυξης Σουμάν», της 9ης Μαΐου 1950, που πρότεινε την συνεργασία μεταξύ των γαλλικών και δυτικογερμανικών βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα, οδηγώντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1952. Με τη διακήρυξη αυτή υλοποιήθηκε η πρόταση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, Ρομπέρτ Σουμάν, για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Ο Σουμάν στόχευε να κάνει τον πόλεμο όχι μόνο αδιανόητο αλλά εκ των πραγμάτων αδύνατο, δημιουργώντας μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Τι λοιπόν πραγματικά γιορτάζουμε αυτή τη μέρα; Γιορτάζουμε τη συμμετοχή μας ως μέλος σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια που μας προσφέρει ασφάλεια, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική. Γιορτάζουμε την επιδίωξη του κράτους μας να καθορίσει το μέλλον του σε συνθήκη ελευθερίας, δημοκρατίας και πλουραλισμού. Να εναντιώνεται σε κάθε αυταρχισμό και καταπίεση, συμπορευόμενο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που εμπνέονται από κοινά ιδανικά και αξίες.

Η σημερινή Ημέρα της Ευρώπης θα έχει δυστυχώς μια σκιά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα, επισκιάζουν την υπέρλαμπρη Ευρωπαϊκή σημαία με τα 12 αστέρια. Αυτή τη γιορτινή μέρα που θα γιορτάζουμε την ειρήνη και ενότητα της Ευρώπης, η σκέψη μας θα είναι στους Ουκρανούς στρατιώτες, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους πιο ευάλωτους. Τα ευρωπαϊκά κράτη ενωμένα στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και εναντιωνόμαστε με αυστηρά μέτρα στην αυταρχική συμπεριφορά της Ρωσίας. Είναι σημαντικό αυτή τη μέρα το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ενότητας να κυριαρχήσει ξανά.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθώ στο γεγονός ότι ήδη από το 2003, η Ουκρανία καθιέρωσε την 9 Μαΐου ως δημόσια αργία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα την «Ημέρα της Ευρώπης» αρκετά αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. Από εκείνη τη στιγμή η τήρηση της 9ης Μαΐου ως «Ημέρα της Ευρώπης» αναφέρεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ευελπιστώ η φετινή «Ημέρα της Ευρώπης» να τιμήσει όλη αυτή τη μακροχρόνια ιστορία και να επαναφέρει ισχυρά τα λόγια του Σουμάν για το αδιανόητο του πολέμου μεταξύ των εθνών. Θέλω με το κοινοβουλευτικό μου έργο να προσπαθήσω και εγώ, να έχουμε μια Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή από αυταρχικά πολιτεύματα που απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Μια Ευρώπη ασφαλή από την πανδημία και παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις, Μια Ευρώπη με ανεξάρτητη και ισχυρή οικονομία, ενεργειακή ασφάλεια και ισχυρή παραγωγική βάση, που να στοχεύει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας, και ιδιαίτερα για της μελλοντικές γενεές.

Το 2022 ανακηρύχθηκε ως το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, και έτσι η 9 Μαΐου φέτος ρίχνει τα φώτα της προσοχής στους νέους της Ευρώπης. Από το Σάββατο 7 Μαΐου έως το Σάββατο 15 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει πλήθος διαδικτυακών και δια ζώσης δραστηριοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Με τη φωνή των πολιτών να ενισχύεται από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζουμε τις «φιλόδοξες και εποικοδομητικές προτάσεις» που προέκυψαν από τη Διάσκεψη και καλούμε την ΕΕ να ηγηθεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και την προώθηση της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή την 9 Μαΐου, ας αναγνωρίσουμε ξανά τη σημασία της ένωσης και της ειρήνης, και ας κουνήσουμε τις σημαίες μας τόσο δυνατά, που να διώξουμε το σύννεφο που τις επισκιάζει. Η πορεία μας στην ΕΕ μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον μας ως Έλληνες, αλλά και το κοινό μας μέλλον ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER