Μόλις εχθές έλαβα την απάντηση της Επιτροπής στο κατεπείγον ερώτημα που είχα θέσει ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 (https://bit.ly/3cBeBww) με αφορμή την υπογραφή του διμερούς μνημονίου κατανόησης που οριοθέτησε νέα αυθαίρετα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, κινήσεις που είχα εκλάβει ως προάγγελο των μεταγενέστερων δράσεών της πρώτης. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα.

Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και μάλιστα ενώ λάμβανε ήδη προενταξιακή ενίσχυση εν αναμονή της αποδοχής ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβίασε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και την κυριαρχία των γειτονικών παράκτιων κρατών επί των θαλασσίων ζωνών, κυρίως της Ελλάδος και της Κύπρου.

Σε αυτή την καθυστερημένη απάντηση εκ μέρους της Επιτροπής, προστέθηκε ακόμη μία, στο ερώτημα που είχα θέσει στις 2 Οκτωβρίου 2019 (https://bit.ly/32VLyz3) και αφορούσε την απαραίτητη έκτακτη χρηματοδότηση στις Περιφερειακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου προς ενίσχυσή του τιτάνιου έργου υποδοχής και διαχείρισης των δυσανάλογων του μεγέθους αριθμών μεταναστών και προσφύγων.

Τα «κατηγορώ» μου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δριμύτατα και πολλά. Από τις απαντήσεις της παρουσιάζεται αμέτοχη-αδιάφορη απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, αφήνει τα πράγματα να φθάσουν στο σημερινό ανεξέλεγκτο σημείο, επιτρέποντας στην Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν να θέσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας μας σε κίνδυνο, επιτρέποντας την κατάφορη καταπάτηση των κανόνων Διεθνούς και Ενωσιακού δικαίου! Με την σιωπηρή αποδοχή αυτών των πρακτικών άφησε τις Περιφέρειες και τις νησιωτικές δομές αβοήθητες στο έλεος της αυθαιρεσίας, με τις αντοχές των κατοίκων να εξαντλούνται παλεύοντας σε έναν καθημερινό αγώνα για την ανάκτηση της ποιοτικής καθημερινότητάς τους.

Οι απαντήσεις που έλαβα και για τα δύο ερωτήματα είναι γενικές, μη στοιχειοθετημένες και στην ουσία παρέμειναν αναπάντητες! Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της σε μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας! Δεν το δέχομαι, γιατί η Ευρώπη αξίζει περισσότερα και οι πολίτες της χρειάζονται λύσεις και όχι ημίμετρα.

Θα ασκήσω κάθε πίεση που δύναμαι για να ανατρέψω αυτό το θολό τοπίο!

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment