Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,
Και ευχαριστώ κι εσάς, Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΜΑ, κ. Cooke για την παρουσία σας εδώ σήμερα και τη συμβολή σας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο EMA, πράγματι, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο μέσω της χρήσης της υπό όρους άδειας κυκλοφορίας. Αυτό επιτάχυνε σημαντικά την έγκριση για εμβόλια και θεραπευτικά φάρμακα και έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Και έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει μια πιο ομαλή ρυθμιστική διαδικασία και να επιταχύνει την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα ακόμη και μετά την πανδημία. Επομένως, πρέπει να μάθουμε αυτά τα διδάγματα και να τα εφαρμόσουμε σε περιόδους μη έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, ως πολιτική Ομάδα που αγωνίστηκε με συνέπεια για μια πραγματική Ένωση Υγείας, χαιρόμαστε που βλέπουμε τον ΕΜΑ να έχει ισχυρότερη εντολή και νέους ρόλους. Ένα από αυτά είναι η παρακολούθηση και ο μετριασμός του κινδύνου ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, τους τελευταίους μήνες, οι Ευρωπαίοι σε διάφορα κράτη μέλη αγωνίστηκαν να βρουν απαραίτητα φάρμακα και αντιβιοτικά.

Αυτές οι ελλείψεις αποτελούν σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη και δημιουργούν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των ασθενών ανάλογα με τη χώρα διαμονής τους.

Ως εκ τούτου, ήθελα να σας ρωτήσω: Πώς μπορεί η εκτεταμένη θητεία σας να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση;

Και τέλος, τι μπορεί να κάνει ο EMA για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κατακερματισμού της κλινικής έρευνας;

Ευχαριστώ

 

 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment