95,3 εκατομμύρια.

Αυτός είναι ο αριθμός, κ. Επίτροπε Schmit, των πολιτών της ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα στο 2022.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε.

Αλλά το πιο ανησυχητικό, συνάδελφοι, είναι ότι ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός τα δύο τελευταία χρόνια.

Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματός.

Κι οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα!

Δημιουργώντας ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Γι’ αυτό και χαίρομαι που Κυβερνήσεις όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκαναν αυτό ακριβώς αυξάνοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους με στοχευμένα μέτρα.

Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη φυλετική διάσταση της φτώχειας αφού οι γυναίκες αλλά κι οι νέοι διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.

Αλλά και την ανάγκη να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μέσα από τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος, με καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση αλλά κι απαλλαγμένου από τη γραφειοκρατία.

Γιατί μόνο έτσι τους δίνουμε τη δυνατότητα να αντέξουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να δημιουργούν καλοπληρωμένες δουλειές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν αυτούς ακριβώς τους κινδύνους.

Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα Κράτη-Μέλη θα εφαρμόσουν τα νομοθετικά επιτεύγματα αυτής της νομοθετικής περιόδου όπως η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό.

Και να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι, ώστε χτίζοντας πάνω σ’ αυτά τα επιτεύγματα να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ένωση με επαρκείς πόρους για την κοινωνική συνοχή.

Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος για το κοινό μας ευρωπαϊκό project.

Σας ευχαριστώ.

 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER