Ακολουθεί άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο amna.gr

Ας οικοδομήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Του Στέλιου Κυμπουρόπουλου*

Φανταστείτε ένα μέρος όπου εσείς και οι αγαπημένοι σας, ανεξάρτητα από το πού ζείτε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις θεραπείες και τα φάρμακα που χρειάζεστε. Ένα μέρος όπου οι επαγγελματίες υγείας και οι ερευνητές λαμβάνουν τους πόρους που χρειάζονται για να βρουν νέες θεραπείες για μερικές από τις πιο σοβαρές ασθένειες του σήμερα. Όπου η υγεία σας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Αυτή είναι η Ευρώπη που ονειρεύεται η Ομάδα του ΕΛΚ. Ως Χριστιανοδημοκράτες, θέτουμε την ευημερία των ανθρώπων στο επίκεντρο όλων των πράξεων μας. Τι σημαίνει άλλωστε πολιτική, αν δεν φροντίζεις αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους;
Το αποδείξαμε κατά την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρέδωσε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο κατά του COVID-19 σε όλους τους Ευρωπαίους. Το 2019, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ δρομολόγησε ένα γενικό σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πολλοί είπαν ότι ήταν μια αδύνατη αποστολή, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα. Τώρα έχουμε ένα ειδικό ταμείο ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της αποστολής μας. Αλλά, για εμάς, αυτό είναι μόνο η αρχή.
Κατά την επόμενη πενταετία, θέλουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να κάνουμε πραγματικότητα την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Η ικανότητά μας να καινοτομούμε είναι το κλειδί. Κανένα άλλο μέρος στον κόσμο δεν έχει τη δημιουργική ορμή που έχουμε εμείς. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει το εργαστήριο του πλανήτη, όπου θα αναπτύσσονται τα καλύτερα φάρμακα και θεραπείες, όπου θα εκπαιδεύουμε τους καλύτερους γιατρούς και νοσηλευτές και όπου θα γεννιέται η επόμενη γενιά πρωτοπόρων στην ιατρική έρευνα και τη φαρμακευτική καινοτομία. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία στην Ευρώπη για την πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού για την πρόληψη ελλείψεων φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού.
Κανένας Ευρωπαίος δεν πρέπει ποτέ λόγω του τόπου διαμονής του, να αγωνίζεται για να έχει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Η μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και η εγγύηση ότι κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ολόκληρη την ΕΕ. Καμία περιοχή δεν πρέπει να παραμεληθεί, διότι οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
Στην Ευρώπη του αύριο, οι πολίτες θα μπορούν να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη όπου θέλουν και να είναι βέβαιοι ότι θα λάβουν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη όταν μετακινούνται σε άλλη χώρα. Το να πάσχει κανείς από μια ασθένεια δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη.
Οραματιζόμαστε την Ευρώπη ως την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, αξιοποιώντας τη δύναμη των ψηφιακών δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης για να προωθήσουμε πρωτοποριακές εξελίξεις, όπως την ταχεία ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19 χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA. Παράλληλα με τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να αναπτύξουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, της άνοιας και της νόσου του Πάρκινσον. Θα δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στην ΕΕ. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο γνώσεων και να προωθεί έναν κοινό έλεγχο της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και του διαβήτη, καθώς το 85% των ατόμων που ζουν με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο.
Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία, η σωματική ευεξία δεν είναι το παν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ψυχική υγεία είναι επίσης σημαντική. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ζητούν καλύτερη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ποιοτική ψυχολογική υποστήριξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ψυχική υγεία. Η ψυχολογική υποστήριξη δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το στίγμα που συχνά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια.  Η υγεία δεν αφορά εθνικά σύνορα, αφορά στην ένωση δυνάμεων. Εδώ είναι που η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο στόχος μας είναι απλός: να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο».
* Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Δημόσιας Υγείας του ΕΚ. 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER