Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε,
Κυρία Επίτροπε,
Συνάδελφοι,

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουμε σ’ έναν άνθρωπο που μόλις έχουμε γνωρίσει, προκειμένου να δείξουμε πως θέλουμε να μάθουμε γι’ αυτόν και να παραμείνουμε διακριτικοί, είναι το ρωτήσουμε με τί ασχολείται. Αυτό μαρτυρά πως στην κοινωνία μας η επαγγελματική ιδιότητα είναι, αν όχι το κυριότερο, ένα απ τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε ατόμου.

Συνεπώς όταν αυτή η ιδιότητα δεν υπάρχει, πέρα από προβλήματα στον βιοπορισμό, συντελείται και ένας κοινωνικός αποκλεισμός. Σε αρκετά κράτη-μέλη αυτή η ερώτηση, που σπάει τον πάγο, δεν γίνεται στα ανάπηρα άτομα, γιατί πολλά ωθούνται εκτός της αγοράς εργασίας ή την θέση του επαγγέλματος έχει στη ζωή τους ένα χόμπι ή ένα άθλημα, από το οποίο δεν βιοπορίζονται.

Οι λόγοι που δεν έχουν πρόσβαση στην απασχόληση μας είναι γνωστοί, και ακριβώς επειδή είναι σύνθετοι, η κατεύθυνση μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας της αναπηρίας σε κάθε πολιτική. Στην πράξη όμως θεωρώ πως αυτό δεν γίνεται στον απαραίτητο βαθμό. Πως στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, η ανισότητα για τα ανάπηρα άτομα αυξάνεται και πλήττει ιδιαίτερα όσους έχουν νοητικές βλάβες και όσους διαμένουν σε περιοχές που ήδη το πρόβλημα ήταν έντονο.

Τα μέτρα της Ε.Ε. πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα, όπως κι οι έλεγχοι, για να συνδεθούν τα άτομα αυτά με την ανοιχτή αγορά εργασίας. Χτες ήταν η παγκόσμια ημέρα συνδρόμου Down, μιας μεγάλης μερίδας πολιτών της Ε.Ε. που συστηματικά αποκλείονται από το δικαίωμα στην εργασία, με την στέρηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας που υφίστανται σε πολλά κράτη-μέλη. Τέτοια θεσμικά καίρια ζητήματα πρέπει να λυθούν στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, τουλάχιστον εντός των συνόρων της Ε.Ε.

Ήθελα λοιπόν, να σας ρωτήσω: πώς θα συμβάλετε προς την κατεύθυνση αυτής της σύνδεσης των αναπήρων με την ανοιχτή αγορά εργασίας;

Σας ευχαριστώ

 

Written by : Stelios Kympouropoulos

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Leave A Comment